Temat: Otrębowe bułki :)

Przepis wymyślony przez mamę, ale dla wielu myślę przydatny, zwłaszcza dla takich smakoszy pieczywa jak ja.

 na 8 bułek:
NazwaIlośćKalorieBiałkoTłuszczWęglowodany
 Otręby pszenne3 x 100 g (100g)5554813.8185.7
 Jaja kurze całe4 x sztuka (60g)333.63023.281.44
 Ser twarogowy chudy4 x 100 g (100g)39679.2214
        Suma:

1285 kcal 157 g 39 g 201 g
Co daje około 160kcal na jedną bułkę.

+ około połowy opakowania sypkich drożdży
+ łyżeczka proszku do pieczenia
+ przyprawy (papryka, bazylia itp.)
Białka ubić osobno, resztę składników wymieszać i dodać ubite białka. Konsystencja powinna być stała, ale nie za bardzo zbita. Uformować bułki (jak się kleją do rąk to OK) i ułożyć na blaszce. Piec ok 30min w temp. 180-200 stopni.

I coś ode mnie: Po ostygnięciu schować do reklamówki, inaczej są zbyt twarde. Uwielbiam je za to, że są chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Przy czym trzeba pamiętać, ze przy takiej ilości otrębów trzeba duużo pić, co nie dość, ze pomoże przy zaparciach to jeszcze naprawdę baardzo długo zasyci.












oo fajne ale ja nie mam czasu na pieczenie --kupuje

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.