- Dołączył: 2011-02-17
- Miasto: Mc
- Liczba postów: 2245
5 października 2011, 19:43
Znalazłam taki przepis na domowe Malibu, cytuję:
Składniki:
* 200g wiórków kokosowych
* 250 ml spirytusu
* 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
* 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
* opcjonalnie mleczko kokosowe
* słoiczek z nakrętką
Sprawdzony przepis na homemade malibu. Na imprezie zrobiło furorę. Wiórki wsypujemy do słoiczka i zalewamy spirytusem, zakręcamy i zostawiamy tak na 4 dni. Po czterech dniach odsączamy wiórki (można z nich zrobić placek - koleżanka podała taki na urodzinach i goście mieli dym jeszcze przed oficjalnym piciem XD ). Do dzbanka wlewamy obie puszki mleka oraz mleczko kokosowe (nie jest konieczne) i dolewamy odsączony przez sitko spirytus. Całość miksujemy i przelewamy do butelki.
Czy ktoś kiedyś robił takie domowe malibu?
Wszyscy zachwalali na forach ale nigdzie nie mogę znaleźć czy to mleko trzeba wcześniej gotować?
5 października 2011, 19:46
Dodaję do obserwowanych. Przyda się... W sumie nie dla mnie, bo ja na diecie, ale... przyda się :)
5 października 2011, 19:46
A mleko, z tego co wiem to trzeba lekko podgrzać tylko.
- Dołączył: 2011-01-21
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 392
5 października 2011, 19:47
ciekawe jak zmakuje...
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
5 października 2011, 19:56
o wow, aż mi język do tyłka uciekł ;) Brzmi super!!!
5 października 2011, 20:02
zaobserwowałam i chyba zrobie ;)
- Dołączył: 2011-02-17
- Miasto: Mc
- Liczba postów: 2245
5 października 2011, 20:02
no dobrze , czyli mleko zostawię bez gotowania :d
czy to mleko ma ciekłą konsystencję?
jeśli tak to po co do ciast się je podgrzewa?