- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 października 2011, 14:43
3 października 2011, 14:48
3 października 2011, 14:56
3 października 2011, 15:09
A ja polecam jako bazę do tortu ciasto pomarańczowo-czekoladowe (bez dodatku tłuszczu, bezglutenowe) z Moich Wypieków:
http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/Ciasto-czekoladowo-pomaranczowe.html .
Możesz spokojnie je przekroić i przełożyć, np. masą z serka mascarpone wymieszanego z cząstkami pomarańczy, albo czekoladowym budyniem, albo po prostu podać z kleksem śmietany czy lodów. Ja w wersji odchudzonej podawałam z gęstym jogurtem greckim, mocno schłodzonym i polane miodem z sokiem pomarańczowym :)
3 października 2011, 15:18
Ja zaproponuje ci tort bezowy z bita smietana i swiezymi truskawkami
Produkty:
5 bialek
200 gram cukru pudru
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
2 lyczezki octu
Bialka zmiksuj na sztywno, dodaj cukier i zmiksuj na bardzo sztywna i blyszczaca mase, dodaj make ziemniaczana i ocet zmiksuj jeszcze chwile. Przeloz do tortownicy, wczesniej wylozonej papierem do pieczenia (dno i scianki osobnym papierem, latwiej bedzie wyjac beze) Nagrzej piekarnik do 100 stopni i susz beze przez 3 godziny. Ostudz.
Ubij smietane kremowke z cukrem pudrem (ja do 350ml smietany dodaje 3 lyzki cukru pudru), poloz na ostudzona beze, a na wierzch swieze truskawki. Mozesz polac gotowym sosem czekoladowym. Smacznego.
Pomysl z biszkoptem tez jest niezly, ale jak nie masz doswiadczenia w pieczeniu ciast to najbezbpieczniej bedzie kupic gotowy biszkopt juz pokrojony na 3 czesci i przelozyc kremem, ktory takze mozesz kupic w sklepie i sama zmiksowac z mlekiem w domu. Nic prostszego. Biszkopt wbrew pozorom jest dosc kaprysnym ciastem. Cienki (zrobiony z niewielkiej ilosci jajek) wychodzi prawie zawsze, ale taki ktory trzeba przeciac juz trudniej upiec. Musisz znac swoj piekarnik, wiedziec czy piecze szybko, wolno, jaka temperature nalezy w nim zastosowac. Kazdy piekarnik jest inny choc wydawaloby sie, ze tak nie jest.Niektore przypiekaja bokami inne nie. Powodzenia i jezeli mozna prosic to zamiesc zdjecie swojego wypieku. Mnie bardzo interesuje temat ciast i deserow.
3 października 2011, 15:55
Edytowany przez jagoa 3 października 2011, 16:13
3 października 2011, 17:28
3 października 2011, 19:05
ja na to wykwintne cudo nie moge przestac patrzec....
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Zapraszam-na-urodzinowy-Chocolate-Amaretto-Torte.html
3 października 2011, 19:28