- Dołączył: 2010-03-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5191
2 października 2011, 12:45
robiłam 3 razy pizze i zawsze bylo cos nie tak macie jakis sprawdzony przepis ?
- Dołączył: 2009-08-05
- Miasto: Mazury
- Liczba postów: 6738
2 października 2011, 12:54
pół kostki drożdży wymieszać w szklance z łyżeczką cukru, 1/2łyżeczki soli i z 2 łyżkami ciepłej wody. Do miski wsypać 3 i pół szklanki mąki, 3/4 szklanki wody i rozrobione drożdże. W oddzielnej szklance zgnieść 1-2 ząbki czosnku i wlać do nich 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko połączyć i zagniatać do wyrobienia ciasta. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (ja rozgrzewam do 180 i też jest ok). Rozprowadzać cienką warstwę na blachę, dodać farsz i piec ok 12 - 15 min.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
2 października 2011, 12:55
PIZZA PEŁNOZIARNISTA8 kawałkówok. 200kcal w 1 kawałku CIASTO (930kcal)maka pełnoziarnista Lubella 200g (680kcal)zmielone otręby pszenne 20g (30kcal)zmielone otręby owsiane 20g (70kcal)1/2 kostki drożdży 50g (60kcal)1 łyżka oliwy z oliwek (90kcal)odrobina soli, słodzika sussina goldciepła wodaSOS (140kcal)koncentrat Pudliszki 100g (100kcal)6 ząbków czosnku 30g (40kcal)bazylia, oregano, pieprz, sos sojowyDODATKI (420kcal + ser)2 czerwone cebule 150g (50kcal)1 cukinia 270g (40kcal)pieczarki 200g (30kcal)polędwica sopocka 150g (150kcal)kukurydza 100g (90kcal)czerwona papryka 180g (60kcal)+ 1/2 pizzy z serem żółtym 60g (180kcal)1/2 pizzy z serkiem wiejskim 200g (160kcal)ciasto posmarowane sosem
![](//filesrr.vitalia.pl/gfx/paski_wagi/4/5/4/7/5/454759/zdj_cd2c61597427913ba543c5c7d35c0f0d.jpg)
ciasto z sosem i dodatkami, przed włożeniem do piekarnika
![](//filesrr.vitalia.pl/gfx/paski_wagi/4/5/4/7/5/454759/zdj_239bdc4a9a2dbdb3f926418546c78c22.jpg)
po 30min dodaje ser i wkładam jeszcze na 10 min do piekarnika
![](//filesrr.vitalia.pl/gfx/paski_wagi/4/5/4/7/5/454759/zdj_10cca1b88223e6e3c8533cfd4097529b.jpg)
po wyjęciu z pieca
![](//filesrr.vitalia.pl/gfx/paski_wagi/4/5/4/7/5/454759/zdj_092a8b3e32311a9ef60981f4ffaacd51.jpg)
tak wygląda spód ciasta
![](//filesrr.vitalia.pl/gfx/paski_wagi/4/5/4/7/5/454759/zdj_eed8a6f3365dac568a625e8177c236d5.jpg)
gotowe:) moje 2 kawałki na obiad polane ketchupem
![](//filesrr.vitalia.pl/gfx/paski_wagi/4/5/4/7/5/454759/zdj_28d97ce2981070b62027f792d153216b.jpg)
- Dołączył: 2009-08-05
- Miasto: Mazury
- Liczba postów: 6738
2 października 2011, 12:56
pamiętaj, że ciasto zależy czasami od mąki (trafia się różna) i jak jest za dużo farszu typu ananas, cebula itd to trzeba dłużej piec pizze bo może się nie dopiec w środku.
- Dołączył: 2010-03-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5191
2 października 2011, 12:58
ja mam właśnie problemy z ciastem wychodzi mi zakalec
2 października 2011, 13:21
> ja mam właśnie problemy z ciastem wychodzi mi
> zakalec
a w pizzeri jakie Ci ciasto daja ?:) to wlasnie jest zakalec jesli ktos robi ciasto cale upieczone to nie jest pizza tylko suchar jakis..
2 października 2011, 13:50
malalady chyba skorzystam z twojego przepisu na pizze i zrobie sobie swieto ktoregos wieczoru ;)
- Dołączył: 2011-07-27
- Miasto:
- Liczba postów: 1098
2 października 2011, 14:07
Ja używam tego: (z użyciem miksera)
1,5 szklanki mąki,
3 dag drożdży,
3 łyżeczki oleju,
0,5 szklanki ciepłej wody,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki cukru,
Pozwolę sobie wkleić sposób przygotowania, bo nie chce mi się pisać z zeszytu :P
Jeżeli ciasto na drożdżach to wiadomo,że składniki muszą mieć temperaturę pokojową-tak tylko przypominam.
Na początk włączamy piekarnik ponieważ w czasie przygotowywania ciasta
równomiernie się nagrzeje to też ma swoje znaczenie. Temperatura jakiej
potrzebujemy to 225 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól i
cukier (ewentualnie jakieś zioła, jeśli chcemy mieć ciasto ziołowe). I
włączamy mikser
![Tradycyjne ciasto na pizze jak z pizzerii icon smile Tradycyjne ciasto na pizze jak z pizzerii]()
Tak tak. Ciasto wyrabiamy mikserem dolewając wodę w miare uznania, aż
wszystko się połączy w jednolitą masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i
zagniatamy podsypując mąką aż będzie mieciutkie i gładkie. Zostawiamy w
misce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu.
Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy ( łatwiej zwiększy swą objętośc i będzie pulchniejsze ).
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza.
I tyle.
A zanim położycie na nim wszystkie wybrane składniki polecam posmarowac
je specjalnym sosem: W kubku mieszamy :koncentrat pomidorowy,mnóstwo
ziół, zwłaszcza bazylii,roztary czosnek-3 ząbki ale wielbiciele czosnku
powinni wziąć więcej. No i sól.Zresztą jak zwykle przyprawy wg uznania.
Pieczemy to cudo zaledwie 15-20 minut.Wychodzą fajne górki na brzegach
jeśli sie je ominie przy smarowaniu tym sosikiem
![Tradycyjne ciasto na pizze jak z pizzerii icon smile Tradycyjne ciasto na pizze jak z pizzerii]()
Ciasta wystarcza na blaszkę o wymiarach 30/40 cm.