Temat: ciasto na pizze

robiłam 3 razy pizze i zawsze bylo cos nie tak macie jakis sprawdzony przepis ?
Pasek wagi
pół kostki drożdży wymieszać w szklance z łyżeczką cukru, 1/2łyżeczki soli i z 2 łyżkami ciepłej wody. Do miski wsypać 3 i pół szklanki mąki, 3/4 szklanki wody i rozrobione drożdże. W oddzielnej szklance zgnieść 1-2 ząbki czosnku i wlać do nich 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko połączyć i zagniatać do wyrobienia ciasta. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (ja rozgrzewam do 180 i też jest ok). Rozprowadzać cienką warstwę na blachę, dodać farsz i piec ok 12 - 15 min.
Pasek wagi
PIZZA PEŁNOZIARNISTA
8 kawałków
ok. 200kcal w 1 kawałku

CIASTO (930kcal)
maka pełnoziarnista Lubella 200g (680kcal)
zmielone otręby pszenne 20g (30kcal)
zmielone otręby owsiane 20g (70kcal)
1/2 kostki drożdży 50g (60kcal)
1 łyżka oliwy z oliwek (90kcal)
odrobina soli, słodzika sussina gold
ciepła woda

SOS (140kcal)
koncentrat Pudliszki 100g (100kcal)
6 ząbków czosnku 30g (40kcal)
bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy

DODATKI (420kcal + ser)
2 czerwone cebule 150g (50kcal)
1 cukinia 270g (40kcal)
pieczarki 200g (30kcal)
polędwica sopocka 150g (150kcal)
kukurydza 100g (90kcal)
czerwona papryka 180g (60kcal)
+
1/2 pizzy z serem żółtym 60g (180kcal)
1/2 pizzy z serkiem wiejskim 200g (160kcal)

ciasto posmarowane sosem


ciasto z sosem i dodatkami, przed włożeniem do piekarnika


po 30min dodaje ser i wkładam jeszcze na 10 min do piekarnika


po wyjęciu z pieca


tak wygląda spód ciasta


gotowe:) moje 2 kawałki na obiad polane ketchupem
pamiętaj, że ciasto zależy czasami od mąki (trafia się różna) i jak jest za dużo farszu typu ananas, cebula itd to trzeba dłużej piec pizze bo może się nie dopiec w środku.
Pasek wagi
ja mam właśnie problemy z ciastem wychodzi mi zakalec 
Pasek wagi
> ja mam właśnie problemy z ciastem wychodzi mi
> zakalec 


a w pizzeri jakie Ci ciasto daja ?:) to wlasnie jest zakalec jesli ktos robi ciasto cale upieczone to nie jest pizza tylko suchar jakis..

malalady chyba skorzystam z twojego przepisu na pizze i zrobie sobie swieto ktoregos wieczoru ;)

 

Ja używam tego: (z użyciem miksera)

1,5 szklanki mąki,
3 dag drożdży,
3 łyżeczki oleju,
0,5 szklanki ciepłej wody,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki cukru,

Pozwolę sobie wkleić sposób przygotowania, bo nie chce mi się pisać z zeszytu :P

Jeżeli ciasto na drożdżach to wiadomo,że składniki muszą mieć temperaturę pokojową-tak tylko przypominam.
Na początk włączamy piekarnik ponieważ w czasie przygotowywania ciasta równomiernie się nagrzeje to też ma swoje znaczenie. Temperatura jakiej potrzebujemy to 225 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier (ewentualnie jakieś zioła, jeśli chcemy mieć ciasto ziołowe). I włączamy mikser icon smile Tradycyjne ciasto na pizze   jak z pizzerii Tak tak. Ciasto wyrabiamy mikserem dolewając wodę w miare uznania, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypując mąką aż będzie mieciutkie i gładkie. Zostawiamy w misce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu.
Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy ( łatwiej zwiększy swą objętośc i będzie pulchniejsze ).
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza.
I tyle.
A zanim położycie na nim wszystkie wybrane składniki polecam posmarowac je specjalnym sosem: W kubku mieszamy :koncentrat pomidorowy,mnóstwo ziół, zwłaszcza bazylii,roztary czosnek-3 ząbki ale wielbiciele czosnku powinni wziąć więcej. No i sól.Zresztą jak zwykle przyprawy wg uznania. Pieczemy to cudo zaledwie 15-20 minut.Wychodzą fajne górki na brzegach jeśli sie je ominie przy smarowaniu tym sosikiem icon smile Tradycyjne ciasto na pizze   jak z pizzerii
Ciasta wystarcza na blaszkę o wymiarach 30/40 cm.


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.