- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
30 września 2011, 22:06
Moja mama przeszła na dietę optymalną, w związku z tym mam w lodówce pełno niewykorzystanych białek z jaj. Macie jakieś pomysły, co z nich zrobić?Robię jajecznicę z dodatkiem tych białek i warzywami, ale i tak sporo zostało, chciałabym coś dla siebie z nich zrobić, tylko nie desery, bezy itp. Zastanawiam się nad makaronem z mąki razowej z dodatkiem białek zamiast całych jaj, mogłabym ususzyć i mieć na dłużej, tylko nie wiem, ile ich dodać i czy w ogóle taki makaron wyjdzie. A może macie jeszcze jakieś inne pomysły?Mam 12 białek do zużycia.
30 września 2011, 22:33
do babek potrzeba dużo białek;)
30 września 2011, 22:33
jedno czy dwa można dodać do sosu (np jogurtowego) i zmiksować, ale trzeba spożyć tego samego dnia
- Dołączył: 2009-01-08
- Miasto: Laska
- Liczba postów: 931
1 października 2011, 11:58
omlety z płatkami owsianymi
- Dołączył: 2011-05-03
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 928
1 października 2011, 17:41
do owsianki dodaj, brzmi strasznie ale będzie gęstsza, bardziej sycąca no i bardziej wartościowa ;)
1 października 2011, 17:46
ja dzisiaj robiłam tort bezowy z bita śmietana i malinami <3 cudowny, ale opcja raczej mało dietetyczna
dobry tez jest taki omlet(chociaz bardziej przypomina w smaku chleb lub pizze)- 2 białka ubić na sztywo, dodac ok 20 g otrebów orkiszowych( sa lekkie wiec wychodzi ogromy), przyprawy( duzo- najlepiej oregano, zioła prowansalskie i sól czosnkowa). Po usmazeniu wychodzi strasznie sycacy placek, fajnie smakuje z szyknka i sosem czosnkowym. jak masz 12 białek to mozesz po prostu zrobic dla całej rodziny