Temat: Typowe polskie jedzenie

Przeprowadziłam się do Hiszpanii, i chciałabym przygotować mojemu chłopakowi typowo polską potrawę. Problem w tym, że nie umiem za dobrze gotować, a nie wszystko można dostać tutaj w sklepach. Macie jakieś pomysły? Dodam, że schabowy odpada - można go zjeść w knajpach tutaj pod inną nazwą ;)
Pasek wagi
Mnie się polski obiad kojarzy z czerwoną kapustą(modrą), kluski i rolada mmm:)
Mnie się polski obiad kojarzy z czerwoną kapustą(modrą), kluski i rolada mmm:)
Sorki za powtórzenie się ale Vitalia mi się zawiesiła i tak wyszło:)
W te wakacje w Kolumbii zrobiłam furor ziemniakami z piekarnika. Z relacji tamtejszych, którzy mieli okazję być w Polsce wszyscy (co mnie wprawiło w nieziemskie zdumienie, bo nigdy bym nie przypuszczała) to PIEROGI (głównie ruskie, albo ogólnie na słono nie słodko. raczej z mięsem, kapustą i grzybami...). Z bigosem, gołąbkami itp bym uważała, bo chyba tylko my jesteśmy takimi fanami kapusty. A zwłaszcza kiszonej jak do bigosu. I in. kwaśne potrawy (np żurek). I nie sądzę żebys tam znalazła taką...
bigos :):)

gdzie ty mieszkasz w tej hiszpani ze nic kupic nie mozesz? ja od 10 lat gotuje prawie wyłącznie po polsku-w alcampo i carrefourze są specjalne sekcje ze swiata, w tej z polskimi produktami mozesz nawet kupic importowane z polski gotowce w puszkach, zupy w torebkach, a w sekscji z % ostatnio nawet żywca kupowałam widziałam tez zubrówke, soplice, pana tadeusza i jakąs jeszcze wódzie:P półproduktów duzo dostaniesz w sieci "Lidl" ( ja tam sie zaopatruje gł wędliny, pieczywo, konserwy mięsne i rybne, dodatki typu korzeń buraka czerwonego, selera i pietruszki, słodycze:P) w "Aldi" natomiast zaopatruje sie w nabiał (mają rewelacyjny kefir i maslankę, a także ful wypas serów;) a jak mnie najdzie na coś czego nawet w sieciówkach nie znajde (np ost zachciało mi sie kiełbasy jałowcowej:P) to gnam do polskiego sklepu -co tydzien busiki przywozą towar a samych sklepów jak grzybów po deszczu, musisz tylko znajomych popytac o najblizszy;)

a odnosnie pierogów ruskich to ja bym sie tak za bardzo nie liczyła z furorą, w kraju gdzie pierogi się piecze w piekarniku lub na głębokim tłuszczu gotowane ciasto (z serem i ziemniakami w środku) może po prostu "nie przejsc" ja przewaznie gdy mam hiszpanów na obiedzie serwuję gołąbki lub kartacze...

Pasek wagi
smalec z ogórem małosolnym lub kiszonym
Pasek wagi

do niedawna jeszcze o tym nie wiedziałam, ale polskie pierogi podobno naprawadę robią furorę na świecie ;)

Pierogi ( nie tylko ruskie,moga byc z kapusta i grzybkami lub miesem ),golabki,bigos...zreszta dziewczyny juz prawie wszystko wymienily...mojemu lubemu smakuja np.racuchy z jablkami,albo ryz na slodko  ( z cynamonem ) jesli chodzi o slodkosci...( jest obcokrajowcem ) uwielbia tez lazanki z kapusta i pieczarkami,krokiety.lub placek po wegiersku ( ale polski ) hehe...duzooo by wymieniac
Żurek, bigos, pierogi, barszcz, gołąbki, jakieś kluski, rosół, placki ziemniaczane, gulasz, krokiety z kapustą i grzybami.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.