Temat: Mąka kukurydziana

Pamiętam smak bułeczek kukurydzianych z dzieciństwa,Czy,któraś z was coś takiego robi,a po za pieczywem do czego używacie takiej mąki??
Pasek wagi
a próbowałaś maslane z biedronki>??? niebo w gębie
mąka kukurydziana świetnie nadaje się na tortille, a do czego jeszcze można ją użyć to nie mam zielonego pojęcia :)
> a próbowałaś maslane z biedronki>??? niebo w gębie

i przy okazji sama chemia ;)
Pasek wagi
ja z tej maki ciastka pieklam ostatnio i wyszly pyszne ;D

alusia133 jeśli możesz podeślij przepis na te ciasteczka,kg mąki czeka,a co do chemii w naszym życiu,po prostu wszędzie jest,no chyba,że się samemu wyhoduje wszystko

Pasek wagi
 CIASTKA OWSIANE

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych  / (mozna 2 szkl owsianych , ja tak robilam bo nie mialam pszennych  ;))
100 g rodzynek
100 g orzechów
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 jajka
szkl.mleka
1/4 szkl oliwy
łyżka proszku do pieczenia
do smaku:
4 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki połączyć . Z masy uformować płaskie ciastka i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem
Piec 20-25 minut w 180-200 * ( zależy od piekarnika)
Radzę po pieczeniu jeszcze odwrócić ciastka bo od dołu mogą byc mokre i zostawić jeszcze w piekarniku na jedną lub dwie minuty.

prosze ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.