- Dołączył: 2011-04-27
- Miasto: Nui
- Liczba postów: 982
26 września 2011, 20:51
Witam,
w prezencie dostałam szybkowar. Nigdy jednak w nim nie gotowałam, nie znam też żadnych przepisów - szukam pomocy.
Szukałam trochę w internecie, ale są to głównie klasyczne przepisy ze stron producentów. Czy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na dietetyczne dania z szybkowaru?
26 września 2011, 20:56
moja mam gotuje groszek, marchewkę i ziemniaki w tym + do tego sok pomidorowy/koncentrat. Bardzo smaczne. Jesli chcesz mogę podac dokładniejszy przepis.
- Dołączył: 2011-09-02
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 1277
26 września 2011, 21:10
Ziemniaczki z vegetą, marchewka, kukurydza, groszek, kalafior, pierść z kurczaka z czosnkiem i ziołami, albo rybka... Pyszności. Zwłaszcza pstrąg, a w nim na czas gotowania czosnek, koperek i cytryna.
- Dołączył: 2011-04-27
- Miasto: Nui
- Liczba postów: 982
26 września 2011, 21:17
No fajnie:) ale jakieś dokładniejsze przepisy i może czas gotowania:)? Takie sprawdzone przez Was. Momoo bardzo byłabym wdzięczna:)
- Dołączył: 2007-06-19
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 8484
15 listopada 2011, 19:14
Ja mam 2 szybkowary: Tefala i Zeptera.Obydwa są niezastapione w mojej kuchni.Mam blog i na nim przepisy dietetyczne.Pisałam tam tez o zaletach szybkowaru.Będą tez przepisy dostosowane do niego .Zapraszam
TUTAJ - Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
17 listopada 2011, 09:49
Pytanie do Izuni i innych użytkownikó szybkowaru: wszędzie dostępne są czasy gotowania w szybkowarze, ale liczy się je od zagotowania, a potem trzeba czekać na schłodzenie. Jak długo w praktyce trwa proces schładzania? Np. ilwe w sumie zajmuje ugotowanie ziemniaków? Czy gotujesz też kaszę?
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
17 listopada 2011, 09:51
Jeszcze jedno: czy szybkowar sprawdzi się na tradycyjnej kuchence elektrycznej, która długo się nagrzewa i długo stygnie? Można w nim ugotować kaszę mannę na mleku, czy zapcha zawór?
- Dołączył: 2007-06-19
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 8484
17 listopada 2011, 19:23
Margull - ja polecam nowoczesny szybkowar, nie taki który potem trzeba polewać w zlewie zimną wodą bo inaczej go nie otworzysz.Czas liczy się oczywiście od zagotowania, bo wtedy zamyka się zawór i (tak jak w przypadku Tefala) sam zaczyna odmierzać czas.Gdy czas się skończy, czasomierz daje sygnał dżwiękowy i wtedy przesuwasz suwak na spuszczanie pary.Para spuszcza się sama i po kilku minutach znów sygnał dżwiękowy daje znać że para została spuszczona i możesz otworzyć pokrywę szybkowara.Ale właśnie za te udoskonalenia się płaci, ale powtarzam jeszcze raz : WARTO! Jeśli chodzi o zwykłą kuchenkę elektryczną, to powiem ci jak ja robiłam u mojej mamy.Gdy zawór się zamknął i trzeba było zmniejszyć ciepło, to zesuwałam troszkę garnek na bok i włanczałam płytkę na minimum.Po ok. 2-3 minutach stawiałam z powrotem na płytce.Co do kaszy to nigdy nie gotowałam w szybkowarze, ale sprawdzę na necie czy ktoś gotował,to ci napiszę.
- Dołączył: 2007-06-19
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 8484
17 listopada 2011, 19:27
Dodam jeszcze, że ten szybkowar Tefala można kupić na raty, za 29 zł miesięcznie na stronce redcoon
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
17 listopada 2011, 22:14
Bardzo dziękuję. O kaszy nic nie znalazłam, ale pewnie nie mam doswiadczenia w przeszukiwaniu.