Temat: sałatko - obiady na uczelnie

podam parę moich pomysłów i ocencie, które się nadają:

1. filet (ok 150g?) z kurczaka ze śliwką z piekarnika + surówka (kapusta młoda z marchewką z sosem tabasco??:D) - lubie ostre dlatego kombinuje
2. sałatka: pierś z kurczaka, pieczarki, ryż/kasza, fasola biała z puszki/kukurydza, sos pomidorowy ostry:D - ile gram łącznie?? właśnie nie wiem jakie tu proporcje zrobić ;/
3. makaron sojowy z warzywami i kurczakiem/krewetkami?? (w sosie sojowym??) :D - i tez tu mam problem z proporcjami czego ile...;/
4. makaron razowy/durum/ pełnoziarnisty z pieczarkami, fasolą białą, czasami i kurczakiem w sosie pomidorowym na ostro:D
5. serek wiejski lekki (200g) ze szczypiorkiem 2,5% + sama bułka grahamka/orkiszowa/otrębowa
6. serek homogenizowany waniliowy/czekoladowy/orzechowy (150g?) + bułka z wędliną i warzywami?

a właśnie może jakieś sałatki z cieciorką/ soczewicą/ soją...
a może kotlety sojowe ale z czym?? i czy nadają się na zimno?

jakie macie jeszcze pomysły?


Cieciorka jest fajna, bo długo trzyma, ale ma jedną nieprzyjemną wadę-jest wzdymająca :/ ja kiedyś wzięłam na zajęcia i myślałam, że brzuch mi pęknie (cały czas siedzisz, do tego zazwyczaj w dzinsach...)
Ja robiłam czasem z pora z szynką i ewentualnie serem żółtym i jogurtem, do tego curry i imbir :) pycha!
o moze zrobie z kapusty pekińskiej, ogórka kiszonego, kukurydzy, piersi w przyprawie do gyrosa/kebaba z sosem z jogurtu i czosnku
Ja uwielbiam i polecam taką! Sama biorę jutro taką na uczelnię!

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

 
składniki:    

puszka czerwonej fasoli
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka kukurydzy
4 ogórki kiszone
połówka niedużego pora
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka szczypiorku
sól, pieprz

przyrządzanie:     Fasolę, kukurydzę i tuńczyka dokładnie odsączyć. Ogórki i pora pokroić w drobną kostkę. Z majonezu i jogurtu przygotować sos. Składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.