Temat: Jak zrobić pyszną, dietetyczną owsiankę?

Nie interesują mnie żadne gotowe mieszanki i bardzo chciałabym wiedzieć, jak robicie owsiankę na słodko, tzn. z owocami, może z jakimś sokiem? Czy dodajecie słodzik? Widzę, że wiele Vitalijek je takie coś na śniadanie i chciałabym spróbować:) Z góry dzięki za pomysły!
Ja mam dwa ulubione typy :

1) szklanka mleka 2%, 4 łyżki owsianki, łyżka budyniu i łyżeczka cynamonu, słodzik.
2) szklanka wody, 5 łyżek owsianki, pokorojone w kostkę brzoskwinie i słodzik.
Ale gotujesz to razem? Może głupie pytania, ale jestem noga jeśli chodzi o te sprawy:)
Ja najpierw gotuję mleko i dodaję do niego ok pół łyżki miodu, czasami mniej. Dodaję owsiankę którą gotuję ok 3 min jak pisze na opakowaniu. Gdy przestygnie dodaję zazwyczaj starte jabłko i cynamon ! Pycha <3
Ja wszystko wsypuje od razu do garnka.. te brzoskwinie chwile pogotowane z owsianką sa rewelacyjne! I dużo mieszać muszę..
2 lyzki owsianki lyzka otrab szklanka mleka cynamon jakis owoc zalezy jaki w domu mam rodzynki okolo 3 min w mikro i gotowe ostudzi sie i jem :)) pychaaa i nie daje slodzikow ani nic z tych rzeczy
Przepisy pochodzą z "odchudzającej książki kucharskiej"

.......................................................................................................................................









.........................................................................................................................................







......................................................................................................................................







Ja gotuję pół szklanki mleka z odrobiną soli, na gotujące wrzucam 2 łyżki płatków owsianych i 2 łyżki otrębów owsianych. To jest baza. Dodaję do niej różne dodatki:
- łyżeczkę naturalnego kakao rozrobionego z łyżeczką brązowego cukru i odrobiną wrzątku- taką mieszankę wlewam do owsianki i mam czekoladową
- wszelkie owoce- najlepsze są jabłko starte na tarce, maliny, truskawki, banan, jagody (przy owocach nie trzeba dosładzać)
- rodzynki i suszoną żurawinę + łyżeczkę miodu
- jeśli zależy mi żeby było dużo kcal to łyżkę masła orzechowego

polecam stronę KLIK 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.