- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 września 2011, 18:25
24 września 2011, 19:16
24 września 2011, 19:40
24 września 2011, 21:18
7 października 2011, 17:35
9 października 2011, 09:01
Ja dodam tu moja krewetkowa propozycje (podalam tez w temacie o makaronie pelnoziarnistym- jak tak nie mozna to niech moderator usunie ten post)
5 lyzek (odmierzane na sucho) makaronu pelnoziarnistego ugotowalam. Do tego zrobilam sos z 3rozyczki kalafiora(male), 1gazazka selera naciowego drobno pokrojona, mala garstka mieszanki warzywnej na zupe (jakakolwiek), zabek czosnku. Wszystko to gotujemy w malej ilosci wody az do miekkosci. Przyprawilam oregano, majerankiem,troche kucharka, i pod koniec gotowania dodalam lyzke przecieru pomidorowego i okolo 150 gr krewetek (gotowanych). Wszystko potrzymalam na ogniu ze 2-3 minuty jeszcze i gotowe. Pamietajcie zeby nie gotowac krewetek za dlugo bo zrobia sie twarde. Bez zadnego tluszczu i smazenia.
A krewetki kocham wiec dodaje temat do obserwowanych :)
9 października 2011, 16:49
> a jak zrobić taki makaron właśnie? na poczatku
> ugotować a potem co?? na patelnie wrzucić i od
> razu sos sojowy??
Makaronu sojowego i ryżowego się nie gotuje, a tylko zalewa wrzątkiem i przykrywa na 5 min. Po odcedzeniu dodaje się do potrawy. Dania z woka można przygotować na małej ilości tłuszczu - podsmaż króciutko imbir i czosnek, potem dodaj krewetki, sos sojowy, może być ostrygowy, na końcu makaron. Można też wrzucić pokrojone cienko marchewkę, pory, brokuły pokrojone najpierw na poszczególne segmenty, potam w takie długie paski.
Krewetki są też dobre doprawiane czosnkiem (razem przesmażone), a na końcu sokiem i skórką z cytryny, zieloną pietruszką i wymieszane z makaronem sojowym.