Temat: krewetki - mniam:D, makaron sojowy

ostatnio bylam na krewetkach z makaronem sojowym:D Dodam że nigdy nie jadlam krewetek ani tego makaronu.. niestety wszystko bylo smażone..
A moje pytanie.. jak zrobić krewetki żeby były w miarę zdrowe i smaczne?
a jak przygotować taki makaron sojowy - żeby był smaczny :) a co sądzicie o jego zdrowotności??
a co sądzicie o makaronie ryżowym i chińskim (takim podobnym do tego z zupek chińskich)
makaron sojowy z krewetkami jest jak najbardziej w porzadku :) jak chcesz zrobić taki w domu, i jednoczesnie zeby nie był taki niezdrowy to po prostu nie smaż go na głębokim tłuszczu tylko delikatnie podsmaz na teflonie z odrobina oleju sezamowego, dodaj mieszanke warzyw orientalnych(polecam te z Hotexu), duzo krewetek( samo białko, wiec im nic nie mozna zarzucic), dopraw sosem sojowym i masz pożywny obiad
a jak zrobić taki makaron właśnie? na poczatku ugotować a potem co?? na patelnie wrzucić i od razu sos sojowy??
ugotować, a potem na patelnie do wczesniej przygotowanych warzyw, dodac sos, krewetki(wczesniej pieke je w mikrofali) i chwile smazyc. Przynajmniej ja tak robie ;)
ja ajdłam ale gyrosa z makaronem
Krewetki moczysz w wodzie z cytryna ściągasz pancerzyki i smażysz na patenli  na oliwie z  czosnkiem wyciśniętym i koperkiem takie najbardziej lubię.

Ja dodam tu moja krewetkowa propozycje (podalam tez w temacie o makaronie pelnoziarnistym- jak tak nie mozna to niech moderator usunie ten post)

 5 lyzek (odmierzane na sucho) makaronu pelnoziarnistego ugotowalam. Do tego zrobilam sos z 3rozyczki kalafiora(male), 1gazazka selera naciowego drobno pokrojona, mala garstka mieszanki warzywnej na zupe (jakakolwiek), zabek czosnku. Wszystko to gotujemy w malej ilosci wody az do miekkosci. Przyprawilam oregano, majerankiem,troche kucharka, i pod koniec gotowania dodalam lyzke przecieru pomidorowego i okolo 150 gr krewetek (gotowanych). Wszystko potrzymalam na ogniu ze 2-3 minuty jeszcze i gotowe. Pamietajcie zeby nie gotowac krewetek za dlugo bo zrobia sie twarde. Bez zadnego tluszczu i smazenia.

A krewetki kocham wiec dodaje temat do obserwowanych :)

> a jak zrobić taki makaron właśnie? na poczatku
> ugotować a potem co?? na patelnie wrzucić i od
> razu sos sojowy??
Makaronu sojowego i ryżowego się nie gotuje, a tylko zalewa wrzątkiem i przykrywa na 5 min. Po odcedzeniu dodaje się do potrawy. Dania z woka można przygotować na małej ilości tłuszczu - podsmaż króciutko imbir i czosnek, potem dodaj krewetki, sos sojowy, może być ostrygowy, na końcu makaron. Można też wrzucić pokrojone cienko marchewkę, pory, brokuły pokrojone najpierw na poszczególne segmenty, potam w takie długie paski.

Krewetki są też dobre doprawiane czosnkiem (razem przesmażone), a na końcu sokiem i skórką z cytryny, zieloną pietruszką i wymieszane z makaronem sojowym.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.