- Dołączył: 2009-11-20
- Miasto: ---
- Liczba postów: 171
21 września 2011, 23:20
Witajcie kochane!!!
Mam do Was pytanko a mianowicie chodzi mi o zdrowe dietetyczne posilki, brak mi pomysłow a wiem ze Wy macie jakies smaczne, wyprobowane posilki. Chcialabym rowniez zeby zawieraly jak najmniej soli, sol a jej zamienniki = ziola, przyprawy. Mozecie rowniez pisac swoje jedniodniowe menu to otworzylo by mi drzwi do kuchni z gory dziekuje za wpisy =przepisy
- Dołączył: 2009-05-22
- Miasto: -
- Liczba postów: 909
21 września 2011, 23:24
filet z kurczaka posypany imbirem przyprawa do kurczaka odrobina+ warzywa + jogurt nat.z czosnkiem jako sos czosnkowy
- Dołączył: 2009-05-22
- Miasto: -
- Liczba postów: 909
21 września 2011, 23:26
zupa na bulionie przykladowo na skrzydelkach zmiksowane brokuly i moze robic za krem brokulowy troszke marhewki cebulka
22 września 2011, 01:19
Zioła prowansalskie! Używam do wielu potraw!
- Dołączył: 2009-04-30
- Miasto: North Arlington
- Liczba postów: 3431
22 września 2011, 04:38
uwielbiam ziola prowansalskie wsypac na koniec do zupy.Bazylia z pomidorami,nie lubie imbiru-daje taki gorzki smak.
zawsze daje, pieprz papryke, uzywam jeszcze tymianek, rozmaryn itd
Lubie jak mi pachnie w kuchni
22 września 2011, 04:55
Ostre wyraziste przyprawy sprawiają, że mięso nie jest mdłe - pieprz cayenne, imbir, zwykły kolorowy pieprz też (taki z młynka - extra). Do ryb polecam za to pieprz cytrynowy - nie trzeba więcej żadnych przypraw, żeby rybka była naprawdę pyszna. Wystrzegaj się za to wszystkich gotowych mieszanek do ryb/mięsa, warzywek różnego rodzaju (jak vegeta czy kucharek), kostek rosołowych itd. - mają bardzo dużo soli.
Mięsko (i rybkę) możesz piec, gotować, lub smażyć na teflonie bez tłuszczu. Monotonnie? Wcale - mięsko można zrobić a'la kotlet (tylko bez panierki); mielone mięcho wymieszać z pokrojonymi drobno np. pieczarkami, cebulką, papryką lub ogórkiem kiszonym - uformować w kotlety i piec; mięcho krojone w kostkę można dusić/piec z różnymi warzywami/owocami pojedynczymi bądź kilkoma na raz- powstaną pyszne sosy (pomidory, pieczarki, cebulka, jabłko, gruszka, pomarańcza czy też warzywa na patelnię); można zrobić mięsno-warzywny gulasz (marchewka, pietruszka, por, seler, pieczarki, papryka, nawet groszek z puszki)... Nie wyczerpałam tematu, można jeszcze kombinować;)
Poza tym, jest tyle rodzajów mięsa - nie musisz ograniczać się do samego kurczaka (królik jest pycha!).
Do tego jakieś warzywa - surówek jest tyle do wyboru ile warzyw - a nawet więcej, bo można je pysznie łączyć.
Co do ziółek różnych... zależy do jakiego mięsa. Możesz looknąć tu ->
ZIOŁA
22 września 2011, 06:59
zioła prowansalskie, świeża bazylia na parapecie, tymianek, kminek, czosnek, cynamon, imbir, trawa cytrynowa, pieprz biały - to mój złoty zestaw
z mieszanek: przyprawa do ziemniaków, do gyrosa, do pasztetu szlacheckiego.
Z nich - czasami wbrew logicznemu ich użyciu - czaruję wiele. Soli używam w domu jedynie jako kosmetyku i jak gotuję dla męża ziemniaki czy makaron co jakiś czas... ale to też idzie pół łyżeczki na gar wody.
Powiem tak, jak chcesz ograniczyć sól, to po prostu to zrób. Parę dni smak jest dziwny, potem wszystko jest za słone...Mi odzwyczajenie się od solenia dla smaku zajęło jakiś tydzień.
ps: przyprawa do ziemniaków i gyrosa... u mnie mus do fasolki szparagowej hihi
- Dołączył: 2007-11-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 17175
22 września 2011, 08:31
ja nie uzywam soli a jak już to sól morską o obnizonej zawartości sodu..... i sos sojowy....
np. kurczaka kroje w kostkę i zalewam łyżką sosu sojowego i posypuje ziołami prowansalskimi i odrobina cytryny... wymieszać odstawić do lodówki na kilka godzin- później do parowaru i zajadać z warzywami
filet z łososia przyprawiam jedynie pieprzem cytrynowym i odrobiną ziół prowansalskich i też do parowaru
ze świeżych ziół to u mnie króluje bazylia.... uwielbiam na kolację chudy biały ser z pieprzem cayenne, odrobiną soli i oliwy z oliwek... posypane bazylią.... pyszności
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 21812
22 września 2011, 08:37
swierzy imbir, czosnek, sos sojowy (jasny) i czasem swierza kolendra - standard praktacznie w kazdym daniu azjatyckim
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
22 września 2011, 10:28
moim zdaniem zioła prowansalskie potrafią zagłuszyć smak potrawy i pasują do niewielu dań.
pieczeń: majeranek, czosnek, pieprz czarny, pieprz cayenne, rozmaryn, papryka (słodka i ostra),
drób: curry, cynamon, kardamon, papryka (słodka i ostra), pieprz cayenne, pieprz cytrynowy, rozmaryn, czosnek
wołowina: czosnek, majeranek, pieprz czarny, kminek mielony
mięso mielone: kminek mielony, pieprz cayenne, kardamon, cynamon, tymianek, czosnek
ryby: pieprz czarny, pieprz cytrynowy
ziemniaki, fasola: tymianek, rozmaryn, cząber, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek