- Dołączył: 2010-02-17
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 430
13 września 2011, 12:51
Hej! :)
Dziewczyny mam mały problem! Mój Luby ma za kilka dni urodziny, nie planuje robić żadnego tortu, tylko jakiś placek + słodkości małe, deser lodowy (dla jego rodziców i moich). Niestety mój piec nie nadaje się do pieczenia :D i muszę zrobić placek bez pieczenia.
W internecie jest tego pełno, ale sama nie wiem co wybrać- ma to być coś prostego. Nie może to być 3 bit, ponieważ ostatnio dla tych samych gości robiłam go!
Znalazłam placek raffaello w swoich notatkach:
- 2-3 paczki krakersów,
- 1 litr mleka,
- 2 budynie waniliowe z cukrem (kokosowe lub smietnakowe),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 żółtko,
- 250 g masła,
- ok. 150 g wiórek kokosowych + 50 na posypkę.
Do kubka odlać trochę mleka, reszte zagotowac z cukrem. Do odlanego mleka wsypac budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobic budyń. Ostudzić. Masło zmiksować z żółtkiem, dodająć po łyżce budyniu, miksować. dodać wiórki kokosowe i wymieszac. Na blasze ( 33 x 23 cm) ułożyć: warstwe krakersów, krem, warstwe krakersów, krem, warstwe krakersów, krem, posypka (50 g wiórek przyrumienić, wymieszac z 3 pokruszonymi krakersami). Wstawic do lodowki na 2- 3 h.
co o nim sądzicie?
znalazłam jeszcze jeden przepis na krem raffaello mamy:
- 1/2 l kremówki,
- 1 biała czekolada,
- 2 snieżki,
- 1-2 paczki wiórków kokosowych (po 100g),
- 30 dag migdałów (opcjonalnie),
Kremowkę zagotowac, wrzucic do niej białą czekoladę, po jej rozpuszczeniu masę ostudzić, schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu, ubić masę ze śnieżkami- dodajac je po kolei. Na koniec dodać wiórki i opcjonalnie migdały.
tylko czy ten krem starczy na duża blache? 33x23 cm?
PS. chciałabym aby przepis nie zrujnował mnie finansowo :P
- Dołączył: 2009-04-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 812
13 września 2011, 13:00
ja polecam ten Szybki pyszny i nie za drogi.. :) tylko zamiast tej masy która jest w przepisie, ja dawałam masę gotową karpatka i potem tylko miksowałam z masłem, ciasto jet pyszne na drugi dzień, aha i nie dawałam na wierzch herbatników tylko tez krakersy :)
http://www.smaczna-kuchnia.slawko.eu/dania.php?id=61&id1=1
- Dołączył: 2011-04-07
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2184
13 września 2011, 13:30
a może sernik na zimno z owocami i galaretką
- Dołączył: 2008-07-15
- Miasto: Deutschland
- Liczba postów: 330
13 września 2011, 13:32
Sernik na zimno, spód można zrobić z pokruszonych sucharków i nutelli, no a masa serowa wiadomo np serki homogenizowane waniliowe z ubita kremówką i do tego galaretka cytrynowa :)
- Dołączył: 2010-11-08
- Miasto: Melbourne
- Liczba postów: 2528
13 września 2011, 13:38
właśnie chciałam zaproponować rafaello, pychotka :-)
oprócz tego, jak już dziewczyny sugerowały- sernik na zimno
- Dołączył: 2009-04-24
- Miasto: Góra
- Liczba postów: 7960
13 września 2011, 13:41
a może jednak tort? kup gotowe spody ( ponizej 10 zł) do tego krem do tortów -chyba gellwe ale nie pamiętam jaka to firma(2 paczki x 2,80). Ten krem miksujesz z mlekiem ( są rózne smaki), biszkopt zwilżasz, smarujesz kremem i to wsio. Bedziesz miała torta za około 15zł :) 10 minut pracy a na prawdę jest dobry. Polecam.
Rafaello z Twojego przepisu robiłam często- bardzo fajne ciasto.
- Dołączył: 2011-08-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2350
13 września 2011, 18:10
Rafaello jest po prostu pyyyyyszne więc to byłby dobry wybór!
- Dołączył: 2010-02-17
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 430
13 września 2011, 18:39
dzięki dziewczyny! :) zrobie raffaello, a na następna okazje wykorzystam pomysł na sernik!
- Dołączył: 2010-06-18
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3539
13 września 2011, 19:33
Ciasto z kaszy manny z polewą czekoladową [na podstawie herbatników], przepyszne, szybkie, łatwe i tanie :)