- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 września 2011, 20:18
1. Farfalle z rzeżuchą i serem feta
Ilość porcji: 4
Składniki:
225 g makaron farfalle
1 opakowanie rozdrobnionego sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
0,8 kg pomidorów cherry poprzekrajanych na pół
3 szklanki liści rzeżuchy
¼ łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
2. Odcedź makaron i przełóż go do garnka.
3. Dodaj pomidory i wymieszaj.
4. Dodaj rozkruszony ser feta i rzeżuchę.
5. Popieprz i posól
Wartość odżywcza 1 porcji:
energia: 330 kcal
tłuszcz całkowity: 6 g
tłuszcze nasycone: 3 g
węglowodany: 56 g
błonnik: 4 g
Ilość porcji: 1
Składniki:
70 g spaghetti
½ szklanki sosu do spaghetti
1/3 kiełbasy pokrojonej w plastry
2 ząbki posiekanego czosnku
½ szklanki posiekanej cebuli
½ szklanki posiekanej cukinii
2 łyżki startego parmezanu
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
2. Wlej sos do małego garnka, dodaj kiełbasę, czosnek, cebulę i gotuj aż warzywa będą miękkie.
3. Połącz spaghetti z sosem. Posyp danie parmezanem
3. Makaron tagliatelle z krewetkami i groszkiem
Ilość porcji: 1
Składniki:
70 g makaronu wstążki
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanki małych krewetek
¼ szklanki posiekanych pomidorów
1 łyżeczka posiekanego czosnku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
3 łyżki rozmrożonego groszku
1 łyżeczki startego parmezanu
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
2. Rozgrzej oliwę na patelni.
3. Dodaj krewetki, pomidory, czosnek i rozmaryn. Smaż ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.
4. Dodaj groszek i gotuj ok. 2 minuty.
5. Dodaj makaron.
6. Posyp makaron parmezanem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
energia: 341 kcal
tłuszcz całkowity: 10 g
tłuszcze nasycone: 2 g
węglowodany: 47 g
błonnik: 6 g
białko: 17 g
4. Makaron mediterranean z kurczakiem
Ilość porcji: 4
Składniki:
250 g makaronu penne
1 łyżka oliwy z oliwek
1 słoik marynowanych karczochów
1 łyżka oliwy z oliwek
350 g piersi kurczaka pokrojonego w kawałki
3 posiekane ząbki czosnku
¼ filiżanki bulionu z kurczaka
¼ szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka suszonego oregano
1 słoik czerwonej papryki, osuszonej i pokrojonej w paski
¼ szklanki zielonych oliwek
¼ szklanki rozdrobnionego sera feta
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
2. Odcedź i posiekaj karczochy. Nie wylewaj marynaty.
3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni.
4. Dodaj kurczaka i czosnek. Smaż i mieszaj aż kurczak będzie lekko brązowy.
5. Dodaj marynatę z karczochów, bulion, wino i oregano. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
6. Dodaj posiekane karczochy, paprykę i oliwki.
7. Dodaj makaron. Posyp danie serem.
Wartość odżywcza porcji:
energia: 347 kcal
tłuszcz całkowity: 9 g
tłuszcze nasycone: 1 g
węglowodany: 38 g
błonnik: 3 g
białko: 26 g
5. Makaron wstążki z grzybami i szparagami
Ilość porcji: 4
Składniki:
220 g makaronu wstążki
200 g marynowanych szparagów, pokrojonych w kawałki
3 szklanki pokrojonych świeżych grzybów
½ szklanki posiekanej cebuli
3 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
¼ śmietany 12%
¼ łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1 szklanka siekanych pomidorów
1 łyżka drobno rozdrobnionej świeżej bazylii
1 łyżka drobno zmielonego świeżego oregano
¼ szklanki uprażonych orzeszków pini
4 łyżeczki parmezanu (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Gotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Na 2 minuty przed zakończeniem gotowania dodaj szparagi.
2. Odcedź makaron ze szparagami, umieść ponownie w garnku i przykryj.
3. Rozgrzej olej na dużej patelni i przez 4-5 minut smaż na średnim ogniu grzyby, cebulę i czosnek.
4. Dodaj bulion, śmietanę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Duś bez przykrycia przez ok. 4 do 5 minut, aż mieszanina lekko zgęstnieje.
5. Dodaj pomidory, bazylię i oregano. Chwilę podgrzewaj.
6. Wymieszaj z makaronem.
7. Ułóż makaron na talerzach i posyp go orzeszkami piniowymi oraz parmezanem
Wartość odżywcza porcji:
energia: 416 kcal
tłuszcz całkowity: 12 g
tłuszcze nasycone: 3 g
węglowodany: 69g
błonnik: 6 g
2 września 2011, 20:26
2 września 2011, 20:27
2 września 2011, 20:52
8 września 2011, 12:39