Temat: Makaron - przepisy

Makaron wcale nie musi być tuczący!
logo

1. Farfalle z rzeżuchą i serem feta

 

Ilość porcji: 4

 

Składniki:
225 g makaron farfalle
1 opakowanie rozdrobnionego sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
0,8 kg pomidorów cherry poprzekrajanych na pół
3 szklanki liści rzeżuchy
¼  łyżeczki pieprzu


Sposób przyrządzenia:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.

2. Odcedź makaron i przełóż go do garnka.

3. Dodaj pomidory i wymieszaj.

4. Dodaj rozkruszony ser feta i rzeżuchę.

5. Popieprz i posól

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

energia: 330 kcal

tłuszcz całkowity: 6 g

tłuszcze nasycone: 3 g

węglowodany: 56 g

błonnik: 4 g

 

2. Wegetariańska pasta z włoskim sosem i kiebłasą

 Ilość porcji: 1

 Składniki:

70 g spaghetti
½  szklanki sosu do spaghetti
1/3  kiełbasy pokrojonej w plastry
2 ząbki posiekanego czosnku
½  szklanki posiekanej cebuli
½  szklanki posiekanej cukinii
2 łyżki startego parmezanu


Sposób przyrządzenia:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
2. Wlej sos do małego garnka, dodaj kiełbasę, czosnek, cebulę i gotuj aż warzywa będą miękkie.

3. Połącz spaghetti z sosem. Posyp danie parmezanem

 

 

 

 

3. Makaron tagliatelle z krewetkami i groszkiem

Ilość porcji: 1

 

Składniki:

70 g makaronu wstążki
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanki małych krewetek
¼ szklanki posiekanych pomidorów
1 łyżeczka posiekanego czosnku
½  łyżeczki suszonego rozmarynu
3 łyżki rozmrożonego groszku

1 łyżeczki startego parmezanu


Sposób przyrządzenia:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.

2. Rozgrzej oliwę na patelni.

3. Dodaj krewetki, pomidory, czosnek i rozmaryn. Smaż ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.

4. Dodaj groszek i gotuj ok. 2 minuty.

5. Dodaj makaron.

6. Posyp makaron parmezanem.

Wartość odżywcza 1 porcji:

energia: 341 kcal

tłuszcz całkowity: 10 g

tłuszcze nasycone: 2 g

węglowodany: 47 g

błonnik: 6 g

białko: 17 g

 

 

4. Makaron mediterranean z kurczakiem

 

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

250 g makaronu penne

1 łyżka oliwy z oliwek

1 słoik marynowanych karczochów
1 łyżka oliwy z oliwek
350 g piersi kurczaka pokrojonego w kawałki
3 posiekane ząbki czosnku
¼  filiżanki bulionu z kurczaka

¼ szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka suszonego oregano
1 słoik czerwonej papryki, osuszonej i pokrojonej w paski
¼  szklanki zielonych oliwek

¼  szklanki rozdrobnionego sera feta

 

  

Sposób przyrządzenia:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
2. Odcedź i posiekaj karczochy. Nie wylewaj marynaty.

3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni.

4. Dodaj kurczaka i czosnek. Smaż i mieszaj aż kurczak będzie lekko brązowy.

5. Dodaj marynatę z karczochów, bulion, wino i oregano. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut.

6. Dodaj posiekane karczochy, paprykę i oliwki.

7. Dodaj makaron. Posyp danie serem.

 

Wartość odżywcza porcji:

energia: 347 kcal

tłuszcz całkowity: 9 g

tłuszcze nasycone: 1 g

węglowodany: 38 g

błonnik: 3 g

białko: 26 g

 

5. Makaron wstążki z grzybami i szparagami

 

Ilość porcji: 4


Składniki:

220 g makaronu wstążki
200 g marynowanych szparagów, pokrojonych w kawałki
3 szklanki pokrojonych świeżych grzybów
½ szklanki posiekanej cebuli
3 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
¼  śmietany 12%
¼  łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1 szklanka siekanych pomidorów
1 łyżka drobno rozdrobnionej świeżej bazylii
1 łyżka drobno zmielonego świeżego oregano
¼  szklanki uprażonych orzeszków pini
4 łyżeczki parmezanu (opcjonalnie)

 

Sposób przyrządzenia:
1. Gotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Na 2 minuty przed zakończeniem gotowania dodaj szparagi.

2. Odcedź makaron ze szparagami, umieść ponownie w garnku i przykryj.
3. Rozgrzej olej na dużej patelni i przez 4-5 minut smaż na średnim ogniu grzyby, cebulę i czosnek.

4. Dodaj bulion, śmietanę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Duś bez przykrycia przez ok. 4 do 5 minut, aż mieszanina  lekko zgęstnieje.

5. Dodaj pomidory, bazylię i oregano. Chwilę podgrzewaj.

6. Wymieszaj z makaronem.

7. Ułóż makaron na talerzach i posyp go orzeszkami piniowymi oraz parmezanem

 

 

Wartość odżywcza porcji:

energia: 416 kcal

tłuszcz całkowity: 12 g

tłuszcze nasycone: 3 g

węglowodany: 69g

błonnik: 6 g

jesteś super:) 
mniaaaaam koochaaam maaaakaaaronnn!:)
to tylko kopia z kalorynki;) ale myślę,ze z podana kalorycznością przyda się wielu osobom;)
Dzieki - uwielbiam makaron pod kazda postacia:)
A tak przy okazji-co sadzicie o makaronie szpinakowym???
Pasek wagi
Ciekawe przpepisy,ale wegetariańskie z kiełbasą? ;)
a ja jem zawsze 1raz w tyg makaron z moim narzeczonym i  to MEEEEEEEEEEEEEGA PORCJE :) -  makaron kokardki + parówki berlinki + ser + sos zazwyczaj łowicz meksykański... może być jaki się chce :) + przyprawy :) BOSKO
Pasek wagi
bardzo wykwintne te twoje przepisy malalady, fajne na kolacje z chopakiem:))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.