Temat: Sosy pomidorwe ; czy można je mrozić i w jaki sposób ??

   Ponieważ jest sezon na stosunkowo tanie
i dorodne pomidory to postanowiłam zrobic z nich sos pomidorowy do makaronu
i w związku z tym pojawia się pytanie: czy takie sosy , ugotowane ze swieżych pomidorow mozna mrozić
np.porcjami w pojemnikach. Fajnie byłoby pózniej wyjac taki sos z zamrażalnika, dogotowac makaron i mieć
gotowy obiad albo nawet sos na pizzę. Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na sosy pomidorowe ?
Moja mama w tym roku postanowila takie zrobic i jest pycha (milion razy lepszy niż te słodko-kwasne co zawsze kupuje) a robi bez proporcji konkretnych i daje do sloików zakreca i nawet chyba nie pasteryzuje bo napełnia gorace ale tego pewna nie jestem.
tak na oko:
3kg pomidorów
 1kg papryki
0,5kg cebuli
 1kg pieczarek
to wszystko na ogień ok godziny az sie taka wiecie ciapka zrobi im dłużej tym bardziej geste zależy tez od pomidorów ile wody maja my mamy z własnego ogródka wiec nie to co w sklepie

potem dodaje już według smaku:
ostra małą musztardę
cukier, miód
czosnek
sol pieprz

żadnych ziół wtedy jest ten sos bardziej uniwersalny wiec później jak się robi dana potrawę można dodać co kto lubi  np oregano

a co do cen widziałam reklamę real pomidory 1,29zł/kg

poddłaczam sie, tylko ja chciałam takie sosiki do słoiczka. Jakies przepisy??

> poddłaczam sie, tylko ja chciałam takie sosiki do

> słoiczka. Jakies przepisy??

ten jest dobry http://www.wielkiezarcie.com/recipe36017.html w piwnicy mam teo sosu z 15 kg pomidorów

a co do sezonu na pomidory to polecam te od ''pana na straganie" bo w marketach owszem tanie ale często to tylko sama skórka z wodą w środku

mozna mrozic ...w pojemnikach a tekze w woreczkach do zamrazania
Pasek wagi
mozna ale robi sie tez przeciery i do sloika i to lepiej bo i do zupy sosow i nie zabiera miejsca w zamrazarce

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.