23 sierpnia 2011, 19:42
Dziewczyny,naszła mnie ochota na ryż na mleku.
Ponieważ nie mam dobrego garnka do ugotowania mleka,postanowiłam ugotować ryż osobno, podgrzać mleko i wrzucić do niego ryż.
Chciałabym zrobić wersję na słodko,ale nie chce używać cukru.Moje pytanie jest takie,jakie powinnam zastosować proporcje żeby to było lekkie i baaaardzo małokaloryczne.Co wrzucić do ryżu żeby był choć trochę słodki.
- Dołączył: 2011-01-05
- Miasto: Zielony Przylądek
- Liczba postów: 2230
23 sierpnia 2011, 19:44
Ja zazwyczaj robię tak, że na dużą ilośc wody wrzucam ryż ( tak jak na zupę krupnik) gotuje, a następnie dolewam mleko- nie za dużo ;) Jem z miodem albo cynamonem :)
23 sierpnia 2011, 19:44
żeby był słodszy możesz użyć miodu jest o wiele zdrowszy i nie jest złożony z czystych cukrów
wg mnie jezeli chcesz mieć mało kaloryczne po prostu nałóż sobie mniejsza porcję/umiarkowaną/rozsądną
23 sierpnia 2011, 19:56
A ja zauważyłam że po ryżu na mleku mam okropne skoki cukru ( godzinę po mam chęć na duuże ilości słodyczy).
Chyba będe musiała zrezygnować z mleka bo mi nie służy, po owsiance na mleku też szybko się chce jeść.... ;(
- Dołączył: 2010-12-28
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 2218
23 sierpnia 2011, 20:25
monia624 coś w tym jedak jest bo jak jadłam placuszki otrębowe z dżemem to byłam syta na 4-5 godzin a po owsiance na mleku juz po 2,5
- Dołączył: 2010-09-22
- Miasto: Warszawka
- Liczba postów: 10855
31 sierpnia 2011, 11:44
a.ja.nigdy.nie.słodze.jakoś,.wole.bez
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
9 września 2011, 11:00
spróboj ryżu na mleku z BUDYNIEM, takie BELRISO:) jest super smaczne.
rozgotowujesz ryz na mleko, nastepnie osobno gotujesz budyn(smak dowolny, np tofii) i dodajesz ryz mieszasz i masz:)