Temat: Czy otręby żytnie skleją naleśnika?

Chcę zrobić takie ciasto na naleśniki:
jajka ,mleko, otręby żytnie
I tu pytanie czy nie rozpadnie mi  się przy przewracaniu na patelni bez mąki ?
Jakie są sposoby na twarde i sztywne naleśniki bez mąki pszennej ?

Nie rozpadną się ....
Ja próbowałam robić naleśniki z samej mąki żytniej razowej i niestety rozpadały się (a ta mąka jest i tak nie taka gruba jak otręby). Myślę, że nie pochodzenie mąki ma znaczenie tylko jej grubość. Może tę żytnią albo otręby dałoby się jakoś dodatkowo zmielić? Zastanawiam się tylko jak i czym.
ja mielę w młynku do kawy
Nie powinny się rozpaść.
ja będąc na dukanie zamiast mąki używałam skrobi kukurydzianej i otrąb zmielonych w młynku, naleśniki się nie rozpadały
Pasek wagi
Ja ostatnio robię naleśniki z samymi otrębami żytnimi. Do jednego jajka i 40 ml wody/mleka dodaję 10 g otrębów. Naleśniki z pewnością trudniej przełożyć (są dużo bardziej delikatne i miękkie od tych z mąką) ale trochę ostrożności i efekt jest dobry. Otrębów nie mielę, ale gotowe zmiksowane ciasto odstawiam, by wchłonęły w siebie trochę ciasta i je zagęściły.


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.