- Dołączył: 2011-07-10
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 364
18 sierpnia 2011, 14:43
Robiłam placki /racuchy z jabłkami i wychodza strasznie mokre nie można ich przewrócić na patelni , rozwalają się. Robie je tak : 2 łyżki otrąb pszennych, 2 łyżki płatków owsanych (zalewam troszke wodą żeby zmiękły), niecałe jajko, 2 łyżki jogurtu naturalnego i jabłko małe(po starkowaniu odsaczam sok). Zastanawiam się czy to nie ,,wina,, tego jogurtu , moze niepotrzebnie go daje i dlatego te placki są takie mokre.Wiem , ze z jabłkami nigdy nie wyjdą suche, ale nie do przesady aż takie mokre;/
18 sierpnia 2011, 14:46
a czemu nie dasz do nich drozdzy? przeciez o to chodzi w racuchach
- Dołączył: 2011-07-10
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 364
18 sierpnia 2011, 14:48
> a czemu nie dasz do nich drozdzy? przeciez o to
> chodzi w racuchach
Nie daje drożdży, moja mama tez jak robi tam jakieś podobne placki też nie daje. Poprostu tak jakoś mi się przyjęło, ze nie daje.Być moze to by troche pomogło...sama nie wiem . To nie są takie typowe racuchy, tylko takie placko-racuchy;P nie wiem jak to nazwać .Mieszam składniki i poprostu smaże ;P
18 sierpnia 2011, 14:50
to spróbuj dodać te drozdze to one troche urosną i moze pomoze- sama nie wiem bo nie znam sie na gotowaniu:D
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
18 sierpnia 2011, 14:50
może troszke mąki dodaj, dla zagęszczenia placków
- Dołączył: 2011-04-06
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1095
18 sierpnia 2011, 14:51
Daj mniej jogurtu. Papka ma być bardzo gęsta :)
- Dołączył: 2011-06-16
- Miasto:
- Liczba postów: 255
19 sierpnia 2011, 18:18
A ja bym nie nasączała otrębów wcześniej, a przed dodaniem startych jabłek odstawiła masę na ok 10 min, wtedy otręby zagęszczą masę. Po dodaniu odsączonych jabłek od razu smaż.
- Dołączył: 2010-04-12
- Miasto:
- Liczba postów: 1360
19 sierpnia 2011, 20:52
nie odsaczylas zbyt moze.