Temat: coś na słodko


                                                 Ostatnio spróbowałam dwa świetne przepisy z internetu i
                                                                        powiem że świetnie wyszło...pychota! 

                                                                            (Sernik dietetyczny) 
                                                                         

                                                                               Składniki

                                       Serki homogenizowane        2 szt.
                                           Galaretki ananasowe           2 szt.

Galaretki rozrabiamy w około 0,33l wody, pozostawiamy do LEKKIEGO zastygnięcia, trzeba przypilnować by nie były za rzadkie ani za gęste. Gdy ich konsystęcja jest już własciwa jeden serek wlewamy do wysokiej miski i miksujemy z jedną galaretką, wlewamy trochę masy na spód filiżanki i tą samą czynność powtarzamy z drugim serkiem i galaretką, gdy pierwsza częśc deseru zastygła wylewamy na nią tą następną. Zostawiamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia, z cięcia.

W wersji nielight należy wziąśc wiecej serków, galaretek i użyć tortownicy. Do skladników dodać po wymieszaniu owoce, takie jak np. pomarańcze, banany, pokrojone w kostkę, na spód tortownicy ułożyć biszkopty, a na wierzchu posmarować bitą smietana i poukładać owoce: ananasa z puszki, brzoskwinie lub np. truskawki.


      

                                                                (biszkopt miodowy light) 

                                                                   
                                                                                      

                                                                                    Składniki

                               Mąka pszenna (najlepiej razowa)100 g
                                                Proszek do pieczenia0,5 łyżeczki
                                                             Płynny miód3 łyżki
                                                                    Cytryna0,5 szt.
                                                                      Białka3 szt.
                                                                     Żółtko1 szt.


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Blachę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Płynny miód utrzyj robotem ze startą skórką cytryny, sokiem z połówki cytryny i żółtkiem. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj do miodowej masy i wsyp 1/3 ilości mąki. Wszystko bardzo ostrożnie wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Ciasto włóż na blachę i piecz do momentu uzyskania złotego koloru (około 10-15 minut). Po upieczeniu nakryj wypiek ściereczką, a po 3 minutach z łatwością usuniesz papier z ciasta.

                                


Mam nadzieję że ktoś spróbuje mmm pychotka chociaż szczerze nie wiem ile mają kcal hehe 
mmm...podobają mi się ;D spróbuje na pewno. Dzięki ;)
ten drugi mi sie podoba 8) mozna twarogiem posmarowac.. mmm :P
kurde.nie.nawidze.sernika.i.miodu
podoba mi się numer 2 mniam ; )

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.