Temat: pomóżcie mi wymyślić coś ekstra!

w poniedziałek do mamy przyjeżdżaja koleżanki
ostatnio strasznie spodobało mi się pichcenie i moja mama zgodziła się zebym to ja przygotowała cały stół
to nie ma być żaden wykwintny obiad i w grę wchodzi tylko jakieś na prawdę lekkie danie obiadowe, jakieś przekąski i deser
macie pomysł na coś co może pozytywnie zaskoczyć? chciałabym cos ładnego, smacznego i nietypowego
na deser myślałam o mietowych muffinkach a co do reszty to nie wiem......
Składniki:
2,5 szklanki mąki
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
1 i 1/4 szklanki mleka
2 jajka
100 g miękkiego masła
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
świeża mięta
czekolada z nadzieniem miętowym

Przepis:
Wlać mleko do rondelka i podgrzać (nie do zagotowania). Do ciepłego mleka wrzucić gałązki mięty, przykryć i zaparzyć ok. 5 minut. Odstawić, lekko ostudzić i całość zmiksować.
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. W drugiej mokre: miękkie masło, mleko miętowe, jajka, jogurt. Wlać mokre do suchego i wymieszać łyżka od niechcenia, na tyle tylko, żeby składniki się połączyły (grudki pożądane). Natłuszczoną muffinkową formę wypełniać do 2/3 wysokości i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Kiedy muffinki się upieką, otworzyć piekarnik, ułożyć na wierzchu każdej kostkę miętowej czekolady i wstawić z powrotem do piekarnika jeszcze na 1-2 minuty. Po tym czasie formę wyciągnąć, łyżką lub gładkim nożem rozsmarować czekoladę po wierzchu każdej muffinki, udekorować miętą i odstawić do wystudzenia.
są pycha! oczywiście jeśli ktoś lubi miętę... tylko z tego przepisu wychodzi ok 15 więc ja zawsze zmniejszam proporcje
Kupujesz mango (ok 1 na osobę) musi być bardzo dojrzałe i miękkie. Obierasz oddzielasz od pestek i wrzucasz do blendera. Do tego syrop miętowy (po ok 15 zł w markecie). Ja na 2 owoce mango daje niecałą nakrętkę ale możesz dawać po trochu do smaku. Można dodać łyżkę miodu jeśli ktoś woli słodsze.
I miksujemy :)

Możesz podać na kruszonym lodzie jak będzie gorąco. Podawać z grubą słomką.
Polecam świetny lekki deserek.
na obiad polecam Ci pieczone piersi z indyka, ziemniaki z koperkiem i do tego marynowane pieczarki;papryka;buraczki. Bardzo lekkie i smaczne. A na deser np. ciasto francuskie z jabłkami i cynamonem.
suenos brzmi pycha :D pewnie skorzystam ;) jak nie teraz to potem przy innej okazji
riviel nie słyszałam nigdy o takim ale skoro z miętą to musi być pycha :P
najpyszniejsze :)
Mogę Ci podać przepis na cytrynowego kurczaka. Kilkakrotnie się u mnie sprawdził na mini imprezach :) Bo każdy bierze tą część którą najbardziej lubi. I na prawdę robi wrażenie :) No i łatwo go przyrządzić.
a mi sie podoba pomysl z muffinkami, przeciez nigdy nie trafiw gusta wszystkich,  moze salatka owocowa, albo pomidorki z mozzarella (posypane bazylia z czosnkiem oliwa i sokiem z cytryny), ja zawsze robie kanapeczki z bagietki takie maluskie:) z wedlina duzo salaty pomidora, rzodkiewki  itd :)
Pasek wagi
riviel poproszę :)
slim19 o kanapeczkach jakoś zapomniałam! a też zawsze robiłyśmy z mamą na imprezy
Co do kurczaka to kupujesz go w całości - wielkość w zależności od ilości gości :) Można kupić też takie malutkie po 1 na 2 osoby.
Następnie bierzesz cytrynę oczywiście umytą i wrzucasz ją do gotującej się wody na 5 min.
Wyjmujesz, kroisz na pół i wsadzasz ptakowi w d... :) rozkrojoną częścią do góry. Można nie przekrajać wtedy smak cytryny jest mniej intensywny ale nadal jest. Nie polecam przekrajania przy małych kurczakach bo mięso może być po prostu kwaśne.
Następnie smarujesz go z wierzchu sokiem z cytryny i dodajesz oprócz soli i pieprzu oczywiście tylko i wyłącznie zioła: majeranek, bazylia, rozmaryn, tymianek. Są też gotowe mieszanki ziół do drobiu.
Związujesz nogi i do piekarnika. Najlepiej do naczynia żaroodpornego pod przykryciem. Możesz posmarować spód oliwą. Ja odkrywam naczynie tylko na ostatnie 10 min żeby się przypiekł z wierzchu.
Piekę na oko w zależności od wielkości ale minimum 1 godz 20 min jak dla mnie.
a myślę że jak mu wsadzisz listek mięty to też będzie pyszne :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.