Temat: Jak rozpuścić żelatynę- żeby nie było grudek???

Witajcie.. nigdy nie miałam styczności z żelatyną... Chcę teraz  zrobić sernik na zimno... i nie chcę żeby masa mi się zważyła po wlaniu żelatyny..
Szukałam w internecie i nie ma konkretnej odpowiedzi... Czy lepiej w mleku czy w wodzie rozpuścić??... i jaka musi być jej temp. żeby się udało?
Pasek wagi
Ja robiłam tak - wrzucałam żelatynę do szklanki, zalewałam kilkoma łyżkami gorącej wody (tyle, co w przepisie) i bach, na minutę do mikrofali. Rozpuszczała się sama idealnie i to najszybszy sposób, jaki znam ;) A do masy trzba ją dodać, zanim ostygnie i zacnznie gęstnieć, ale gorąca tez być nie może. Najlepiej wlewać jeszcze trochę ciepłą do wystudzonej masy, a potem wszyskto razem, jak już nałożysz na ciasto, do lodówki
W gorącej wodzie i najlepiej widelcem :) Wtedy się wszystko rozpuści idealnie:) I dodawać jak zacznie gęstnieć :) 
gorącej ... ale nie wrzątek?
Pasek wagi
Może być wrzątek, ważne, żeby nie gotować.
ja robie tak wsypuje zelatyne do szklanki -zalewam odrobiną zimnej wody aby napęczniała a potem gorącą zalewam i mieszam nie ma prawa zrobić się żadna grudka
zalewam wrzątkiem i mieszam do rozpuszczenia, jak przestygnie to wlewam do twarogu i traktuję razem blenderem
Dzięki:))))
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.