Temat: musli domowej roboty

Do tej pory jadlam zwykle platki fitness,ale wolalabym je zastapic pozywnym ,zdrowym musli ,najlepiej domowej roboty,napiszcie prosze co dajecie do takiego musli .Czy mozna dodac np owoce kandyzowane typu papaja itp ??

Z gory dziekuje za wszytskie propozycje .

Ja wybieram owsiankę. Trochę to jak musli, bo dodaję rodzynki, suszone śliwki, morele :D Różnie zależy na co mam ochote :)

jakos nie moge sie przekonac do tej owsianki ;) 

mysle ze nie bedzie mi smakowala

mysle ze kazdy ma wlasne preferencje, byleby baze stanowily platki owsiane i otreby a owoce kandyzowane i suszone najwyzej dodatek, to samo jesli chodzi o miod / dzem / orzechy etc. bo maja duzo kalorii / cukru
widzialam gdzieskiedys fajny przepis na muesli wlasnie z owsianki(bo nie wszyscy llubia owsianke)teraz nie pamietam gdzie..
ale chyba robilosie tam b gesta owsianke dodawalo sie do niej rozne bakalie czy owoce suszone..po czym sie ja pieklo w piekarniku przez godzine czy cos takiego-a jak juz byla twarda jak ciasteczka owsiane-to kruszylo sie ja na kawaleczki i to wygladalo i smakowalo jak muesli..
Tak naprawdę możesz dać wszystko to co lubisz.
Taka a'la owsianka.
różne rodzaje płatków,orzechy,pestki słonecznika,owoce świeże,suszone i kandyzowane,wiórki kokosowe,rodzynki
w Internecie jest pelno przepisow na domową granolę :)
Ja jem zazwyczaj płatki owsiane, które przyrządzam sama. Jeśli chodzi o płatki kupne, to wybieram frutina, po przeanalizowaniu składu kilku produktów, te wydały mi się najbardziej sensowne. Czasem korzystam z przepisu Jamiego Olivera, przygotowaną porcję z przepisu trzymam w dużym słoiku.
A oto przepis: 200g płatków owsianych, 150g mieszanki orzechów (np. laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały), 50g. mieszkanki nasion (np.słonecznika, maku, dyni, sezamu), 50g. wiórków kokosowych, łyżka mielonego cynamonu, 150g. suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, morele), 5 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu, 5 łyżek oliwy.
Piekarnik nagrzewamy na 180 C. Na blachę wykładamy suche składniki, w tym kokos i cynamon (bez suszonych owoców), przemieszać, skropić oliwą i syropem/miodem, ponownie wymieszać i włożyć do piekarnika na 25-30 min (Co 5 min wykładamy blachę, aby przemieszać składniki i rozprowadzić je równomiernie po blaszce. Do tego celu używamy drewnianej łyżki). Kiedy musli się zapieka, grubo siekamy owoce, kiedy musli będzie złociste wyjmujemy z piekarnika dodajemy owoce i zostawiamy do wystygnięcia.
Później przekładamy do słoika, albo jakiegoś pojemnika i jemy na śniadanie z jogurtem albo mlekiem. Możesz pozmieniać proporcję i składniki, ważne żeby Tobie smakowało.

A poza tym szykuję się na ten przepis, zafunduje go chyba sobie w sobotni poranek http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/musli_dr_birchera/przepis.html
Możesz sama poszperać w internecie.
> w Internecie jest pelno przepisow na domową
> granolę :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.