Temat: Przepisy

:D Witam

Zamówiłam sobie patelnię teflonową i teraz szukam przepisów :D

Proszę mnie nie odsyłać do googli!

Chodzi mi o sprawdzone przepisy!!

Naleśniki, placuszki itp. :D Na słodko i słono :D Dzielcie się swoimi przepisami :D

to ja się przyłączam do pytania bo tak samo wczoraj zamówiłam patelnię teflonową:P
Mam przepis na kotlety wege :D
1 puszka kukurydzy, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 1/2 koperku, sól, pieprz, bułka tarta :D
kukuryczę jajko mąkę mieszamy, dodajemy przyprawy, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej :)
smażymy bez tłuszczu na teflonie ^^
powinno ci wyjść 8 sztuk i każda ma ok 85 kcal :)

Oszukane racuchy.
4 łyżki mąki (2 kukurydzianej, 2 zwykłej), słodzik wedle uznania, 2 łyżki śmietany (można zastąpić jogurtem naturalnym), 1/2 szklanki mleka, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Mieszamy wszystko razem, smażymy po obu stronach. Jedna sztuka ma ok 44 kcal zależy jeszcze jakie mleko użyjesz ja liczyłam dla 2% ale takie 0,5% to pewno będzie mniej kcal :) Powinno wyjść ok 6 sztuk, jak wyjdzie więcej to ma to mniej kcal :))
to może i ja zamówię patelnię teflonową ;)


Składniki:

  • 1 duża cukinia (ew. 2 średnie)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrąb
  • sól, pieprz

Cukinie obrać i razem z cebulą zetrzeć na drobnych oczkach. Odstawić na 10-15 min. Odlać wodę. Dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym teflonie (na średnim ogniu). Przewracać dopiero wtedy, kiedy brzegi placków zrumienią się.

Smacznego!



Składniki:

  • 225 g serka białego wielokrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego gęstego (ważne żeby był gęsty!)
  • 3 łyżki otrąb
  • 1 łyżeczka słodziku w płynie/proszku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka skrobi/mąki kukurydzianej

Jajka (żółtka i białka razem) ubić na pianę. Dodać serek, jogurt, proszek, skrobię, otręby i słodzik i dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej na małym ogniu. Przewracać dopiero wtedy, kiedy jedna strona porządnie się podpiecze, bo inaczej rozpadną się przy przewracaniu.

Polewa:

W kubku wymieszać ze sobą 2-3 łyżki chudego mleka z 1 łyżką kakao i słodzikiem wg smaku. Jeśli masa będzie za rzadka dodać kakao, jeśli za gęsta dodawać niewielkie ilości mleka!

Smacznego!

Składniki (na ok.12 dużych placków):

  • 3 cukinie
  • 5 pieczarek
  • cebula dymka (ja miałam naprawdę małe, więc dałam 4 razem ze szczypiorkiem)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek otrąb (dowolnych)
  • 2 łyżki mąki/skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Cukinię obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na małych oczkach. Posolić szczyptą i odstawić, żeby puściła sok (ok.10min). Odlać sok z cukinii i dodać starte na grubych oczkach pieczarki, pokrojoną drobno dymkę razem ze szczypiorkiem. Dodać otręby, skrobię/mąkę, jajka, sól, pieprz i pół łyżeczki czosnku granulowanego i mleko. Dokładnie wymieszać. Kłaść na dobrze rozgrzany teflon. Smażyć na małym ogniu cienkie placki.

Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

NALEŚNIKI Z BROKUŁAMI I FETĄ

Ciasto naleśnikowe:
-250ml mleka
-jajko
-łyżka oleju
-10dag mąki pszennej
-olej/oliwa z oliwek do smażenia

Sos czosnkowy:
-ok 350ml jogurtu naturalnego
-2 ząbki czosnku
-pieprz, oregano

Farsz:
-brokuł
-opakowanie sera feta

1.Ciasto: składniki miksujemy i odstawiamy na 20 min. Na teflonowej patelni smażymy na jak najmniejszej ilości tłuszczu cienkie naleśniki.
2.Sos: czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do jogurtu. Doprawiamy pieprzem i oregano.
3.Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Ser kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika kładziemy po porcji brokułów i sera. Polewamy 3/4 sosu i zwijamy na rulon. Wierzch dekorujemy resztą sosu.


Polecam :)


Mam fajny przepis na warzywka w cieście francuskim.

Kupujemy ciasto francuskie w biedronce, kabaczka lub cukinię, paprykę, cebulę, żółty ser, jakąś wędlinę i co tylko dusza zapragnie.
Ciasto kładziemy na blasze i dzielimy na 4 kwadraty. Kładziemy na nie te wszystkie pokrojone składniki i wkładamy do piekarnika na jakieś 20 minut i gotowe. :) Preferuję polać ketchupem - PYCHA!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.