Temat: Kasza jaglana z warzywami- zdrowe śniadanie

Składniki na 3 porcje:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 mała cebula
  • ½ małego selera lub średnia pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ pora (zielone części)
  • 2 łyżki kiełków (do wyboru)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 i ½ szklanki wody
  • sól, majeranek, estragon, pieprz ziołowy, papryka słodka
  • 2 łyżki posiekanego kopru

Marchewkę, selera, pora i paprykę pokrój w wąskie paski, cebulkę w piórka. Oprósz ziołami i poddusić na oliwie. Dodaj  posiekany czosnek, krótko podduś, zalej wodą, zagotuj. Do wrzącego wywaru wsyp kaszę. Gotuj do wchłonięcia przez kaszę wody, często mieszając. Pod koniec dodaj kiełki i koperek. Pozostaw pod przykryciem na pół godziny.


1 porcja 300kcal

to na 3 porcje?! ja tyle kaszy jem na raz...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.