Temat: jak upiec ziemniaki żeby wyglądały tak

właśnie jak upiec ziemniaki żeby były takie "puszyste" w środku nie suche tylko takie jak na tych zdjęciach 

http://www.mniammniam.com/Chrupiace__pieczone_ziemniaki_w_mundurkach-411a.html
Pasek wagi
Rodzaj diety: wegańska

SKŁADNIKI:

ziemniaki - najlepiej mączne i koniecznie wielkie - takie po jednym na głowę dla przeciętnego żarłoka 
ew. sól grubo mielona 
ew. masło lub inne nadzienie

PRZYGOTOWANIE:  30-60 MIN.




Ziemniaki umyć, nakłuć i gdy są jeszcze wilgotne można posypać solą grubo mieloną. Piec bezpośrednio na kratce w piekarniku, a nie na blaszce. (Jeśli chcemy, aby po upieczeniu łatwo było ziemniaka podzielić na pół, to nacinamy skórkę dookoła ziemniaka). Piec w temp. 200°C przez +1 godz. 

Jeśli ziemniaki nie były nacięte (do dzielenia) to można każdego uderzyć mocno dłonią tak żeby pękł i miąższ się zmiażdżył - nie rozklapał! :-) Ale tak można robić chyba tylko z takimi ziemniakami, które po upieczeniu są sypkie, inne lepiej rozciąć na pół i nałożyć na wierzch masło czy nadzionko.


Pasek wagi
ja po prostu nacinam widelcem i wkładam do mikrofalii na pare minut na moc 450. Co jakis czas sprawdzam czy sa miekkie- kiedy sa, to jem ;) wychodza dokładnie takie jak na twoim zdjęciu
A czy to nie zależy od rodzaju ziemniaka? Bo wydaje mi się, że niektóre typy, takie białe po ugotowaniu, nie są w mundurkach smaczne, a po ugotowaniu są twarde. Te na zdjęciach wyglądają na rozgotowane - pychota!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.