- Dołączył: 2009-09-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 148
6 sierpnia 2011, 17:11
właśnie jak upiec ziemniaki żeby były takie "puszyste" w środku nie suche tylko takie jak na tych zdjęciach
- Dołączył: 2010-09-27
- Miasto: Brussel
- Liczba postów: 13213
6 sierpnia 2011, 17:16
Rodzaj diety: wegańskaSKŁADNIKI:
ziemniaki - najlepiej mączne i koniecznie wielkie - takie po jednym na głowę dla przeciętnego żarłoka
ew. sól grubo mielona
ew. masło lub inne nadzienie
PRZYGOTOWANIE: 30-60 MIN.
Ziemniaki umyć, nakłuć i gdy są jeszcze wilgotne można posypać solą grubo mieloną. Piec bezpośrednio na kratce w piekarniku, a nie na blaszce. (Jeśli chcemy, aby po upieczeniu łatwo było ziemniaka podzielić na pół, to nacinamy skórkę dookoła ziemniaka). Piec w temp. 200°C przez +1 godz.
Jeśli ziemniaki nie były nacięte (do dzielenia) to można każdego uderzyć mocno dłonią tak żeby pękł i miąższ się zmiażdżył - nie rozklapał! :-) Ale tak można robić chyba tylko z takimi ziemniakami, które po upieczeniu są sypkie, inne lepiej rozciąć na pół i nałożyć na wierzch masło czy nadzionko.
Edytowany przez ANULA51 6 sierpnia 2011, 17:20
6 sierpnia 2011, 19:56
ja po prostu nacinam widelcem i wkładam do mikrofalii na pare minut na moc 450. Co jakis czas sprawdzam czy sa miekkie- kiedy sa, to jem ;) wychodza dokładnie takie jak na twoim zdjęciu
- Dołączył: 2011-07-29
- Miasto: Puszczykowo
- Liczba postów: 464
8 sierpnia 2011, 11:09
A czy to nie zależy od rodzaju ziemniaka? Bo wydaje mi się, że niektóre typy, takie białe po ugotowaniu, nie są w mundurkach smaczne, a po ugotowaniu są twarde. Te na zdjęciach wyglądają na rozgotowane - pychota!