- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
5 sierpnia 2011, 11:45
Ok, może idiotyczne pytanie, ale nie mam pojęcia, co zrobić. Sparzyć pomidory - ok, wrzucić do wrzątku na chwileńkę. Ja chcę zrobić kiełbasę i w przepisie mam, żeby parzyć ją 20 minut. Nie gotować, parzyć - przez 20 minut woda mi się chyba zacznie gotować.
- Dołączył: 2011-01-20
- Miasto: Bahamy
- Liczba postów: 1750
5 sierpnia 2011, 11:54
jak przeczytałam temat to byłam pewna że o inne parzenie chodzi;p;p;p może chodzi o to aby gotować w gorącej wodzie,ale nie dopuścić do wrzenia.
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
5 sierpnia 2011, 11:54
wrzucasz do wrzatku i czekasz 20 min , zdejmujesz wode z ognia i nie zacznie wrzeć
swoja drogą daj przepis bo nie wiem co niby miało dać parzenie kiełbasy
5 sierpnia 2011, 11:55
chyba chodzi o to, żeby zalać wrzątkiem, ale nie gotować, albo o to żeby na małym ogniu robić, ale żeby się woda nie zagotowała... kurde jestem na tym świecie 23 lata ale dokładnie nie wiem :D
5 sierpnia 2011, 11:57
parzyc oznacza wrzucic do wrzątku na 20 min, ale nie na ogniu tak jak parzy się herbatę np.
- Dołączył: 2009-08-15
- Miasto: cork
- Liczba postów: 419
5 sierpnia 2011, 12:04
nie możesz dopuścic do wrzenia ot cała filozofia ;) Mały ogień dosłownie minimum i 20 min zaglądasz aby nie wrzało i tyle. Jeśli zawrze kiełbasa straci swój smak i bedzie do doopy :)
- Dołączył: 2010-06-10
- Miasto: Birmingham
- Liczba postów: 5932
5 sierpnia 2011, 12:05
parzyć, oparzac wsdzystko mi sie z gastronoma kojazy z parą , oparzaj ją parą wodną.
- Dołączył: 2010-08-24
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1044
5 sierpnia 2011, 12:18
zaparz kiełbasę tak jak się herbatę parzy
- Dołączył: 2010-12-27
- Miasto: Zielonka
- Liczba postów: 187
5 sierpnia 2011, 21:26
tzn, żeby kiełbase włożyć do wrzątku na 20 minut. Tak samo powinno się robić z parówkami - wtedy jak się je "łamie" to wydają fajny trzask świadczący o dobrej jakości mięsa/wędliny.