Temat: IMBIR

Witam wszystkich serdecznie :) Niedawno zakupiłam imbir, chciałam spróbować jak smakuje ta przyprawa, narazie wiem tyle ze nie ładnie pachnie. Ale możne w jakiejś potrawie będzie smaczna tylko właśnie nie mam pomysłu do czego można tego dodać. Macie jakieś propozycje??? A zapomniałam dodać żeby te potrawy były w miarę dietetyczne :)

imbir jest super..ale raczej nie uzywam go do potraw tlyko napoi.

woda z imbirem, herbata...ogolnie ma fajne wlasciwosci od poprawy metabolizmu do zwiekszenia odpornosci

świetna jest marchewka duszona z dodatkiem imbiru: takie małe mrożone marchewki wrzucić do garnka na rozgrzane masło - niewielka ilość, poddusić - jeśli są świeże dodać troszkę wody... jak będą miękkie wrzucić drobno pokrojony imbir, doprawić solą i pieprzem - dla mnie rewelacja...

oprócz tego skuteczna jest herbatka ze świeżego imbiru, drobno startego z dodatkiem miodu - na przeziębienia
Do dań chińskich.
ja do herbaty używam, imbir rozgrzewa, więc lepszy jest zimą, chociaż lato kiepskie i upałów brak :)
Wiec na początek spróbuję w takim razie do herbaty lub wody :)
do wody i do herbaty ; )
Pasek wagi
woda z imbirem :)
> Do dań chińskich.

jak najbardziej, warzywka, miesko, imbir super podkresla smak.
Jedna z najlepszych przypraw, odkryłam ją na diecie kiedy robiłam moje ulubione danie.
Kurczak z mango
-1/2 pokrojonego w kostkę mango
-pierś kurczaka zamarynowana w słodkiej papryce i jogurcie naturalnym

Na łyżce oliwy podsmaż mango, dodaj imbir, kiedy zmięknie wrzuć kurczaka. Możesz dodać trochę wody gdyż czasami się przypala. Podaj z 1/2 brązowego ryżu. Danie jest pyszne! Naprawdę polecam, robię je wielokrotnie, niezwykle uprzyjemnia mi dietę.
Wstawię fotkę z kotlet.tv:



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.