Temat: Co z tych produktów można upichcić?

Hej wam!

Moja lodówka nie jest zbyt bogata w ciekawe produkty, a zapasy są wręcz ograniczone do minimum. Powiedzcie: co z produktów poniżej można ciekawego upichcić? Proszę o wszystkie możliwości, jakie wpadną wam do głowy. I chodzi mi przede wszystkim o dania gorące.

Zapasy:
- mleko
- jajka
- margaryna
- masło
- jogurt naturalny
- twaróg
- ser żółty
- szynka
- pierś z kurczaka
- łydki z kurczaka
- parówki
- olej
- bułka tarta
- mąka
- kasza gryczana i jęczmienna
- ryż biały i brązowy
- makaron
- pomidory
- jabłka
- ogórki
- ziemniaki
- cebula
- czosnek
- ketchup
- dżem
- miód
- cukier
- sól
- pieprz
- kawa

Jakie dania można z tego przyrządzić?
zależy mi, żeby to nie był po prostu kotlety z ziemniakami, tylko coś.. ambitniejszego.

parówki z keczupem
ryż + jogurt naturalny + cynamon
makaron + jogurt naturalny z twarogiem i cukrem
można upiec szynkę na blaszce na to serek zółty

omlet z warzywami  ;) pycha
roladki z piersi, sera i szynki do tego jakaś sałatka z tej zieleniny co ją tam masz
Pomidory, ogórki i cebulkę duś na patelni (jeżeli nie masz oliwy z oliwek to na tym nieszczęsnym oleju). Dopraw np. ziołami prowansalskimi, oregano, curry, bazylią... W miseczce roztrzep jajko i dodaj do masy-wtedy ładnie się połączy:) Możesz podawać z ryżem lub makaronem. Często robię takie dania, bo są szybkie no i zdrowe:)
naleśniki z twarogiem, ale to chyba nie jest ambitne.
możesz zrobić pyszny domowy obiad: pieczony kurczak z czosnkiem cebulą i ziemniakami (ziemniaki pieczone w sosiku z kurczaka są rewelacyjne), a do tego mizeria albo sałatka z pomidorów

albo równie tradycyjny makaron w sosie pomidorowym

fajne są też pieczone faszerowane pomidory
eeeeeee ale chyba nie z wszystkich na raz
a poważnie, można zrobić dużo fajnych rzeczy, zapiekanki, makarony itp.
a masz otręby? to możesz placki dukana spróbować plus może piers pieczona w warzywach (ja eksperymentowałam z rybą i wyszło super)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.