29 lipca 2011, 18:37
tak sie zastanawiam czy moge uzyc do tradycyjnego przepisu na biszkopt maki owsianej zamiast zwyklej??? czy to obnizy jego kalorycznosc?
29 lipca 2011, 18:58
Mąka owsiana ma więcej kcal z tego co widzę, niż np.pszenna ale na pewno jest zdrowsza.
29 lipca 2011, 19:13
nie wiem czy zastąpienie całkowicie mąki pszennej owsianą będzie dobrym rozwiązanie. Ja zawsze się obawiam, że ciasto nie wyrośnie, czy będzie zakalec. Jak nie jestem pewna, to biorę pół na pół, czyli połowę zwykłej, połowę pełnoziarnistej, owsianej czy orkiszowej.
A czy Ty kupiłaś już mąkę owsianą, czy sama mieliłaś płatki? Bo ja jeszcze mąki owsianej nie spotkałam no i nieraz blenderem mielę...
29 lipca 2011, 19:22
kamila19851 no wlasnie kupilam w polskim sklepie, szukalam kukurydzianej, ale nie bylo, wiec kupilam taka, i mam dylemat bo nigdzie nie ma przepisu na ciasto z maka owsiana :(
nie moglam znalezc zdjecia w necie wiec sama zrobilam :)
29 lipca 2011, 19:42
Ja chyba bym spróbowała na niej zrobić biszkopta. Ryzyk fizyk ;)
29 lipca 2011, 19:47
a sprobuje, i dam znac jak wyszlo :) o ile wyjdzie :D
EDIT:
ok zrobilam z przepisu dukanowej
http://dukan.blox.pl/2010/09/Biszkopt-przepis-podstawowy.html (zamiast kukurydzianej uzylam wlasnie owsianej maki)
zaluje, ze nie zrobilam po swojemu i nie ubilam najpierw bialek, ciasto wogole nie wyroslo, ma wysokosc ok 1cm, (forma 20cm), a w smaku przypomina omlet ;/
Edytowany przez AgathaAmy 29 lipca 2011, 21:35