Temat: maka owsiana a biszkopt

tak sie zastanawiam czy moge uzyc do tradycyjnego przepisu na biszkopt maki owsianej zamiast zwyklej??? czy to obnizy jego kalorycznosc?
Mąka owsiana ma więcej kcal z tego co widzę, niż np.pszenna ale na pewno jest zdrowsza.

adveenture dzieki :) chcialabym jak najbardziej zmodyfikowac przepis zeby bylo wystarczajaco dietetyczne, zeby zjesc porcje bez wyrzutów sumienia ;) cukier wymieniam na slodzik, mleko tluste na 0,1proc i zastanawialam sie co0 zrobic z ta maka :) ( dukan ma przepis na biszkopt ale nie moge nigdzie znalezc maki kukurydzianej :( )

nie wiem czy zastąpienie całkowicie mąki pszennej owsianą będzie dobrym rozwiązanie. Ja zawsze się obawiam, że ciasto nie wyrośnie, czy będzie zakalec. Jak nie jestem pewna, to biorę pół na pół, czyli połowę zwykłej, połowę pełnoziarnistej, owsianej czy orkiszowej.

A czy Ty kupiłaś już mąkę owsianą, czy sama mieliłaś płatki? Bo ja jeszcze mąki owsianej nie spotkałam no i nieraz blenderem mielę...

kamila19851 no wlasnie kupilam w polskim sklepie,  szukalam kukurydzianej, ale nie bylo, wiec kupilam taka, i mam dylemat bo nigdzie nie ma przepisu na ciasto z maka owsiana :(

nie moglam znalezc zdjecia w necie wiec sama zrobilam :)


Ja chyba bym spróbowała na niej zrobić biszkopta. Ryzyk fizyk ;)
a sprobuje, i dam znac jak wyszlo :) o ile wyjdzie :D



EDIT:
ok zrobilam z przepisu dukanowej http://dukan.blox.pl/2010/09/Biszkopt-przepis-podstawowy.html (zamiast kukurydzianej uzylam wlasnie owsianej maki)
zaluje, ze nie zrobilam po swojemu i nie ubilam najpierw bialek, ciasto wogole nie wyroslo, ma wysokosc ok 1cm, (forma 20cm), a w smaku przypomina omlet ;/


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.