Temat: Pieczone ziemniaki - przepisy

Hej dziewczyny!
Znacie jakieś sposoby na pyszne pieczone ziemniaki?
Sama ich nie jem, ale chciałam zrobić jako dodatek do obiadu.
Próbowałam już piec surowe, i podgotowane, i ciągle to nie jest to.
Podzielcie się przepisem, może być nawet niedietetycznie, ale smacznie.
http://www.gotujmy.pl/pieczone-ziemniaki,przepisy,31475.html 

zobacz tez na kotlet.pl
Pasek wagi
http://przystole.blox.pl/2009/10/Ziemniaki-pieczone-w-folii.html
Pasek wagi
ja lubię takie coś - myję dokładnie ziemniaki, raczej młode, takie mniejsze, nie obieram ze skórek tylko owijam folią aluminiową każdego z osobna i do piekarnika na 40 minut albo nawet dłużej jak coś innego się piecze, potem wystarczy odwinąć z folii naciąć, posolić i jeść, można dodać potem trochę masła/margaryny, ono się tak fajnie rozpuści i jest mniam :) pycha
przypomina mi to trochę ziemniaki z ogniska, ale to jednak nie to samo
skropić oliwą, dodać przyprawę do kurczaka, kebab gyros, paprykę słodką, do ziemniaków (wszystkich po trochę)
wymieszać, żeby frytki były pokryte oliwą i przyprawami, upiec, około 20-30 minut na 220 stopni.
ja polecam takie ziemniaczki:
 http://www.winiary.pl/przepis.aspx/70810/pieczone-ziemniaki-z-farszem-paprykowym ,
  są pyszne!!!
Młode w skórkach nacinam ,polewam oliwą z oliwek lub stopionym masłem,posypuję solą i piekę 40-50minut w 200C, rewelacyjnie dobre!
A do tego dip z jogurtu bałkańskiego,3wyciśniętych ząbków czosnku i świeżej natki pietruszki... mniam!
Szkoda,że właśnie ograniczam skrobię bo bym takie upiekła :D.

Nagrzewam piekarnik do 220 st. i wkładam blachę, na kórej piekę ziemniaki. Czyste ziemniaki ze skórkę kroję jak jabłka w ósemki - jeśli są większe, małe wystaczy na pół. Wrzucam do miski i mieszam z małą ilością oliwy, ale nie extra vergine, może być olej rzepakowy albo arachidowy - odporny na wysoką temperaturę (jeśli nie oszczędzasz na oliwie, to możesz pokryć nią blachę i poczekać, aż się dobrze nagrzeje), posypuję ziołami prowansalskimi (może być rozmaryn, majeranek albo papryka), wrzucam nieobrane ząbki czosnku (po upieczeniu będą miękką słodką pastą) i pestki słonecznika lub dyni. Gdy piekarnik się nagrzeje na gorącą blachę wrzucam zawartość miski. Nagrzanie blachy powoduje, że skórka jest bardziej chrupiąca. Powinno wystarczyć 20 - 30 min. - do odpowiedniego zrumieniena. Jeśli masz termoobieg, to na drugiej blaszce piekę plastry cukini, kawałki cebuli, papryki, bakłażana.

Śmiało takie ziemniaki możesz jeść także na diecie.

ja kroje ziemniaki jak na frytki, układam na papierze do pieczenia (bo do blachy mi przywierają), na sucho sypie przyprawami (głównie słodka i ostra papryka, bo tak lubię), do małej filiżanki wlewam troszkę oleju rzepakowego następnie pędzelkiem smaruje ziemniaczki i wrzucam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220st na 30 min. Po upływie ok 15 minut przewracam ziemniaczki. Są pyszne!!!


Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.