- Dołączył: 2006-01-31
- Miasto: Mojemiejscenaziemi
- Liczba postów: 1981
29 lipca 2011, 15:04
Hej dziewczyny!
Znacie jakieś sposoby na pyszne pieczone ziemniaki?
Sama ich nie jem, ale chciałam zrobić jako dodatek do obiadu.
![]()
Próbowałam już piec surowe, i podgotowane, i ciągle to nie jest to.
Podzielcie się przepisem, może być nawet niedietetycznie, ale smacznie.
- Dołączył: 2011-07-21
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 329
29 lipca 2011, 15:08
ja lubię takie coś - myję dokładnie ziemniaki, raczej młode, takie mniejsze, nie obieram ze skórek tylko owijam folią aluminiową każdego z osobna i do piekarnika na 40 minut albo nawet dłużej jak coś innego się piecze, potem wystarczy odwinąć z folii naciąć, posolić i jeść, można dodać potem trochę masła/margaryny, ono się tak fajnie rozpuści i jest mniam :) pycha
przypomina mi to trochę ziemniaki z ogniska, ale to jednak nie to samo
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
29 lipca 2011, 15:34
skropić oliwą, dodać przyprawę do kurczaka, kebab gyros, paprykę słodką, do ziemniaków (wszystkich po trochę)
wymieszać, żeby frytki były pokryte oliwą i przyprawami, upiec, około 20-30 minut na 220 stopni.
- Dołączył: 2009-04-22
- Miasto: Pyszlandia
- Liczba postów: 668
29 lipca 2011, 15:54
ja polecam takie ziemniaczki:
http://www.winiary.pl/przepis.aspx/70810/pieczone-ziemniaki-z-farszem-paprykowym ,
są pyszne!!!
Edytowany przez ELA1974 29 lipca 2011, 15:55
30 lipca 2011, 18:55
Młode w skórkach nacinam ,polewam oliwą z oliwek lub stopionym masłem,posypuję solą i piekę 40-50minut w 200C, rewelacyjnie dobre!
A do tego dip z jogurtu bałkańskiego,3wyciśniętych ząbków czosnku i świeżej natki pietruszki... mniam!
Szkoda,że właśnie ograniczam skrobię bo bym takie upiekła :D.
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
31 lipca 2011, 20:13
Nagrzewam piekarnik do 220 st. i wkładam blachę, na kórej piekę ziemniaki. Czyste ziemniaki ze skórkę kroję jak jabłka w ósemki - jeśli są większe, małe wystaczy na pół. Wrzucam do miski i mieszam z małą ilością oliwy, ale nie extra vergine, może być olej rzepakowy albo arachidowy - odporny na wysoką temperaturę (jeśli nie oszczędzasz na oliwie, to możesz pokryć nią blachę i poczekać, aż się dobrze nagrzeje), posypuję ziołami prowansalskimi (może być rozmaryn, majeranek albo papryka), wrzucam nieobrane ząbki czosnku (po upieczeniu będą miękką słodką pastą) i pestki słonecznika lub dyni. Gdy piekarnik się nagrzeje na gorącą blachę wrzucam zawartość miski. Nagrzanie blachy powoduje, że skórka jest bardziej chrupiąca. Powinno wystarczyć 20 - 30 min. - do odpowiedniego zrumieniena. Jeśli masz termoobieg, to na drugiej blaszce piekę plastry cukini, kawałki cebuli, papryki, bakłażana.
Śmiało takie ziemniaki możesz jeść także na diecie.
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
1 sierpnia 2011, 14:14
ja kroje ziemniaki jak na frytki, układam na papierze do pieczenia (bo do blachy mi przywierają), na sucho sypie przyprawami (głównie słodka i ostra papryka, bo tak lubię), do małej filiżanki wlewam troszkę oleju rzepakowego następnie pędzelkiem smaruje ziemniaczki i wrzucam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220st na 30 min. Po upływie ok 15 minut przewracam ziemniaczki. Są pyszne!!!