Temat: Ciasta i inne desery z warzywami

No to ja zaczynam



Ciasto z cukinią

300g mąki pszennej (ja użyłam pełnoziarnistej)
2 jajka
łyżka proszku do pieczenia
łyżka oleju
3 łyżki cukru (ja użyłam słodziku do pieczenia)
100g cukinii

szklanka wody

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka, olej i wodę. Miksujemy.
Cukinię tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
Przelewamy na blaszkę - najlepiej keksówkę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut w temp. 180st.C





DIETETYCZNE CIASTO MARCHEWKOWE

  • 4 jaja
  • 3 lyzki maki kukurydzianej - ja użyłam 3 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki otrąb pszennych i 1 łyżkę zarodków pszennych
  • 3 spore marchwie
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • slodzik opcjonalnie do smaku
    1. Bialka odddzielic od zoltek i ubic na sztywno. Pod koniec ubijania dodac slodzik w plynie, lub w pudrze, w ilosci takiej, ktora nam pasuje najbardziej. Ja dalam ok 2 lyzek slodzika w plynie.

    2. Do bialek dodac zoltka ( ja tez je chwilke ubijam oddzielnie, ale nie jest to konieczne), nastepnie 3 lyzki maki kukurydzianej, proszek do pieczenia, cynamon i to wszystko wymieszac. Na koncu dodac starta na drobnych oczkach marchew, wymieszac i wlozyc do formy keksowki wylozonej papierem do pieczenia.

    3. Piec ok 30 min. w piekarniku ustawinym na 180 °C. Sprawdzic patyczkiem, czy jest dobre ( patyczek powinien byc suchy)

    Macie jakieś inne przepisy? Np. na warzywne muffiny
    Wklejajcie
    Jadłam kiedyś ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli - było obrzydliwe!
    Dlatego nawet nie będę szukała przepisu na nie, nie ma sensu się katować, jednak mimo wszystko wolę zjeść kawałek babki :D Ale ciasto marchewkowe uwielbiam.
    jakoś niespecjalnie widzi mi się jakiekolwiek ciasto z warzywami, blee
    Pasek wagi
    marz3niee - bo to trzeba spróbować. Niektóre "desery" są smaczne.
     Chociaż ja pewnie ciasta z fasolą też bym nie zjadła - więc tutaj pewnie miałabym takie samo zdanie jak kakofonia

    Korci mnie jeszcze aby kiedyś zrobić ciasto czekoladowe z burakami. Ja buraków nie lubię, ale widziałam w tv, jak je robili i wyglądało pysznie

    Ciasto marchewkowe mniaaam

    Niestety nie znam żadnych przepisów na ciasto z warzywami na słodko. Jedynie marchewkowe i drożdżowe z rabarbarem. Można też zrobić wiele pikantnych  "wypieków" z warzywami np. tarta

    A ja raz jadłam Ciasto Z Dyni 
    może jego smak nie jest rewelacyjny, ale da sie zjeść ;)

    • 2 szklanki miąższu (z jednej, dużej) dyni,
    • 2 szklanki mąki,
    • 0,75 szklanki cukru,
    • 3 jajka,
    • 5 łyżeczek cynamonu,
    • 16 g cukru wanilinowego,
    • 0,75 szklanki oleju,
    • łyżeczka sody oczyszczonej,
    • garść orzechów włoskich.

    Jajka ubijamy wraz z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojoneorzechy włoskie. Ciasto mieszamy.

    Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Ciasto z cynamonem i orzechami pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem.


    Jak same widzicie, raczej nie jest dietetyczne, ale zawsze można zastąpić mąke, pełnoziarnistą, czy chociażby cukier słodzikiem :)


    Ciasto z fasoli jest naprawdę dobre :) sekretem jest dobre "zblenderowanie" fasoli, dzięki temu w ogóle jej nie czuć. Zrobiłam taki mazurek na Wielkanoc i nikt w rodzinie sie nie zorientował.
    Tutaj przepis:

    BLACK BEAN BROWNIES:

    - puszka czarnej fasoli - odcedzona i przepłukana wodą;

    - 4 jajka;
    - szklanka słodziku sypkiego - ja biorę 30 tabletek i rozgniatam;
    - 3 łyżki niesłodzonego kakao;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 1/2 łyżeczki sody;
    - 2 łyżki oliwy z oliwek;
    - 1 łyżka aromatu waniliowego;
    - 1/2 szklanki mleka w proszku - beztłuszczowego;
    - 1/4 szklanki ricotty - beztłuszczowej - ja biorę jogurt naturalny.

    Opcjonalnie posiekane orzechy, migdały itp.

    Fasole przepuszczamy przez maszynkę, mielimy w młynku do kawy albo blenderze takim do rozkruszania lodu. Generalnie chodzi o to, aby fasola miała konsystencje kremową. Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy porządnie i wylewamy do formy. Na wierzchu można posypać orzechami, albo zrobić polewę z kakao, mleka beztłuszczowego i słodzika. Ciasto pieczemy 30-40 minut i konsumujemy z kawa. Jest pyszne!!!
    Ostatnim razem dodałam więcej kakao, jakieś 5 łyżek i wyszło lepsze, bardziej czekoladowe.


    Ciasto marchewkowe robiłam kilka razy i jakoś nie podbiło mojego serca, jestem chyba zwolenniczką klasycznych deserów ;).

    © Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.