- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 lipca 2011, 15:01
26 lipca 2011, 15:02
DIETETYCZNE CIASTO MARCHEWKOWE
Bialka
odddzielic od zoltek i ubic na sztywno. Pod koniec ubijania dodac
slodzik w plynie, lub w pudrze, w ilosci takiej, ktora nam pasuje
najbardziej. Ja dalam ok 2 lyzek slodzika w plynie.
Do
bialek dodac zoltka ( ja tez je chwilke ubijam oddzielnie, ale nie jest
to konieczne), nastepnie 3 lyzki maki kukurydzianej, proszek do
pieczenia, cynamon i to wszystko wymieszac. Na koncu dodac starta na
drobnych oczkach marchew, wymieszac i wlozyc do formy keksowki wylozonej
papierem do pieczenia.
Piec ok 30 min. w piekarniku ustawinym na 180 °C. Sprawdzic patyczkiem, czy jest dobre ( patyczek powinien byc suchy)
26 lipca 2011, 15:04
26 lipca 2011, 15:22
26 lipca 2011, 15:39
26 lipca 2011, 16:07
Ciasto marchewkowe mniaaam
Niestety nie znam żadnych przepisów na ciasto z warzywami na słodko. Jedynie marchewkowe i drożdżowe z rabarbarem. Można też zrobić wiele pikantnych "wypieków" z warzywami np. tarta
Edytowany przez krevetqa 26 lipca 2011, 16:12
26 lipca 2011, 17:22
Jajka ubijamy wraz z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojoneorzechy włoskie. Ciasto mieszamy.
Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Ciasto z cynamonem i orzechami pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem.
Jak same widzicie, raczej nie jest dietetyczne, ale zawsze można zastąpić mąke, pełnoziarnistą, czy chociażby cukier słodzikiem :)
27 lipca 2011, 22:50
BLACK BEAN BROWNIES:
- puszka czarnej fasoli - odcedzona i przepłukana wodą;
- 4 jajka;
- szklanka słodziku
sypkiego - ja biorę 30 tabletek i rozgniatam;
- 3 łyżki
niesłodzonego kakao;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
-
1/2 łyżeczki sody;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka
aromatu waniliowego;
- 1/2 szklanki mleka w proszku -
beztłuszczowego;
- 1/4 szklanki ricotty - beztłuszczowej - ja
biorę jogurt naturalny.
Opcjonalnie posiekane orzechy,
migdały itp.
Fasole przepuszczamy przez maszynkę,
mielimy w młynku do kawy albo blenderze takim do rozkruszania lodu.
Generalnie chodzi o to, aby fasola miała konsystencje kremową.
Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy porządnie i wylewamy do
formy. Na wierzchu można posypać orzechami, albo zrobić polewę z
kakao, mleka beztłuszczowego i słodzika. Ciasto pieczemy 30-40
minut i konsumujemy z kawa. Jest pyszne!!!
Ostatnim razem dodałam
więcej kakao, jakieś 5 łyżek i wyszło lepsze, bardziej
czekoladowe.