- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 lipca 2011, 21:54
22 lipca 2011, 22:09
22 lipca 2011, 22:14
22 lipca 2011, 22:19
Może to ciasto przypadnie Ci do gustu
Szwajcarskie ciasto marchewkowe
Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja robiłam w tortownicy o średnicy 22 cm i myślę, że to jest optymalna wielkość na te ilości składników):
4 jajka
200g cukru (dałam troszkę mniej około 170g)
2 łyżeczki kirszu (można dać ciepłą wodę lub sok cytrynowy, ja dałam sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika (dałam przyprawę)
otarta skórka z 1 cytryny
250g mielonych orzechów laskowych (dałam 200g)
250g marchewki startej na drobnych oczkach
1 szczypta soli
3-4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka z cukrem ubić, dodać kirsch (u mnie sok z cytryny), cynamon i skórkę z cytryny. Następnie dodać marchew, orzechy i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po trochu do marchewkowej masy, na przemian dosypując też trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Masę wlać do tortownicy wyłożonej do papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, podwyższyć temperaturę do 180 stopni C i piec ok. 50 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto można udekorować mieszając 200g cukru pudru z 1 białkiem i 1 łyżką kirschu. Ja wymieszałam cukier puder z sokiem cytrynowym do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy.
23 lipca 2011, 01:17