Temat: ulubione przepisy

Macie może jakies ulubione przepisy na jakieś ciasta ciasteczka i inne rzecze
Takie znikają odrazu kiedy je tylko przyrządzicie??
Jak tak to jakie i na co?
czekoladowe muffinki.. zawsze robie dla Nas w domu i dla moich i mojego Tygryska rodzicow.. znikaja w ekspresowym tepie..
Pasek wagi
to tak samo jak u mnie 
to tez jest mój ulubiony przepis 

Może to ciasto przypadnie Ci do gustu

Szwajcarskie ciasto marchewkowe

 Składniki na tortownicę 26-28 cm (ja robiłam w tortownicy o średnicy 22 cm i myślę, że to jest optymalna wielkość na te ilości składników):

4 jajka

200g cukru (dałam troszkę mniej około 170g)

2 łyżeczki kirszu (można dać ciepłą wodę lub sok cytrynowy, ja dałam sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)

1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika (dałam przyprawę)

otarta skórka z 1 cytryny

250g mielonych orzechów laskowych (dałam 200g)

250g marchewki startej na drobnych oczkach

1 szczypta soli

3-4 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka z cukrem ubić, dodać kirsch (u mnie sok z cytryny), cynamon i skórkę z cytryny. Następnie dodać marchew, orzechy i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po trochu do marchewkowej masy, na przemian dosypując też trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Masę wlać do tortownicy wyłożonej do papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, podwyższyć temperaturę do 180 stopni C i piec ok. 50 minut.

Jeszcze ciepłe ciasto można udekorować mieszając 200g cukru pudru z 1 białkiem i 1 łyżką kirschu. Ja wymieszałam cukier puder z sokiem cytrynowym do uzyskania  gładkiej, dość gęstej masy.

 

Jeżeli nie chodzi Ci o słodkości niskokaloryczne to polecam ciasto 3bit - nigdy nie zawodzi.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.