22 lipca 2011, 11:20
Od zawsze byłam ciekawa, jak smakuje ten angielski deser.
Wczoraj
usiadłam i poszukałam przepisów. Jednak wszędzie była tona cukru,
mnóstwo słodkiej śmietanki i biały chleb (ewentualnie słodka bułka typu
chałka).
Przerobiłam te przepisy, tak, aby się pudding się nadawał do jedzenia na diecie.
Wyszło mi pyszne, na słodko, śniadanie.![](https://filesrr.vitalia.pl/gfxpaski_wagi/9/1/9/3/4/919343/zdj_4ce1ebfe72d4a8640e22737f94796d3e.jpg)
PUDDING Z CHLEBAodrobina masła
4 kroki chleba tostowego graham
kilka rodzynek
szczypta cynamonu
120ml mleka
łyżka jogurtu naturalnego
torebka cukru waniliowego
jajko
łyżka cukru, albo słodzik (ja użyłam słodziku do pieczenia).
opcjonalnie - trochę cukru do posypania
Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem.
Z
chleba obetnij skórki, osmaruj cieniutką warstwą masła i pokrój w
odpowiadające Ci kształty (kwadraty, trójkąty czy prostokąty).
Układaj chleb w formie, tak aby jeden kawałek zachodził na drugi.
Posyp rodzynkami i cynamonem. Ja dodałam też troszkę dżemu jabłkowego.
Mleko z jogurtem podgrzej w rondelku. Uważaj aby się nie zagotowało.
Jajko
z cukrem i cukrem waniliowym rozstrzep z misce. Dodaj delikatnie ciepłe
mleko (aby się nie zważyło). Połącz wszystkie składniki razem, aby
powstał aksamitny krem. Przelej go przez sitko do drugiej miseczki.
Polej chleb tym kremem i zapiekaj w 180st.C przez ok. 30-40 minut.
* Można też wierzch posypać odrobiną cukru
![](https://filesrr.vitalia.pl/gfxpaski_wagi/9/1/9/3/4/919343/zdj_4ca848c5028a7f1d436658dd72e223fe.jpg)
Pudding na wierzchu ma chrupiącą skórkę, w środku jest mięciutki.
Edytowany przez kamila19851 22 lipca 2011, 11:23
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
22 lipca 2011, 11:29
widziałam podobny pudding u Nigelii ale u niej mnóstwo kremówki, cukru i jajek było....
z chęcią wypróbuję Twoją wersję :)
22 lipca 2011, 13:42
Biedronka - no ja właśnie też widziałam te puddingi w programach o gotowaniu i właśnie u Nigelii też ;)