Temat: Pudding z chleba

Od zawsze byłam ciekawa, jak smakuje ten angielski deser.
Wczoraj usiadłam i poszukałam przepisów. Jednak wszędzie była tona cukru, mnóstwo słodkiej śmietanki i biały chleb (ewentualnie słodka bułka typu chałka).
Przerobiłam te przepisy, tak, aby się pudding się nadawał do jedzenia na diecie.
Wyszło mi pyszne, na słodko, śniadanie.





PUDDING Z CHLEBA


odrobina masła
4 kroki chleba tostowego graham
kilka rodzynek
szczypta cynamonu
120ml mleka
łyżka jogurtu naturalnego
torebka cukru waniliowego
jajko
łyżka cukru, albo słodzik (ja użyłam słodziku do pieczenia).
opcjonalnie - trochę cukru do posypania

Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem.
Z chleba obetnij skórki, osmaruj cieniutką warstwą masła i pokrój w odpowiadające Ci kształty (kwadraty, trójkąty czy prostokąty).
Układaj chleb w formie, tak aby jeden kawałek zachodził na drugi.
Posyp rodzynkami i cynamonem. Ja dodałam też troszkę dżemu jabłkowego.
Mleko z jogurtem podgrzej w rondelku. Uważaj aby się nie zagotowało.
Jajko z cukrem i cukrem waniliowym rozstrzep z misce. Dodaj delikatnie ciepłe mleko (aby się nie zważyło). Połącz wszystkie składniki razem, aby powstał aksamitny krem. Przelej go przez sitko do drugiej miseczki.
Polej chleb tym kremem i zapiekaj w 180st.C przez ok. 30-40 minut.
* Można też wierzch posypać odrobiną cukru




Pudding na wierzchu ma chrupiącą skórkę, w środku jest mięciutki.
ciekawe :)
Pasek wagi
widziałam podobny pudding u Nigelii ale u niej mnóstwo kremówki, cukru i jajek było....
z chęcią wypróbuję Twoją wersję :)
Pasek wagi
Biedronka - no ja właśnie też widziałam te puddingi w programach o gotowaniu i właśnie u Nigelii też ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.