- Dołączył: 2011-04-26
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 352
16 lipca 2011, 14:37
Jestem początkującą kucharką i jeszcze nie mam orientacji co i jak w kuchni ;) Otóż zrobiłam dzis na obiad filety z kurczaka pokrojone w kostce i do tego kupiłam sos winiarry do pieczeni jasny. Wiem, że takie sosy z pazki to sama chemia ale już nie o to chodzi. Zrobiłam go według przepisu czyli z 300ml wody, na początku miał dobrą konsystencję, ale kiedy dolałam go do mięsa zrobił się rzadki, bo wymierzał się z olejem i wodą, a teraz moje pytanie jak go zagęścić? ;>
- Dołączył: 2008-02-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 500
16 lipca 2011, 14:39
Rozpuść łyżeczkę mąki ziemniaczanej w niewielkiej ilosci zimnej wody i wlej do sosu. Mieszaj do zagotowania. Powinien się zagęścić
- Dołączył: 2011-03-11
- Miasto:
- Liczba postów: 1226
16 lipca 2011, 15:26
noo-maka ziemniczana-albo eventualnie bardziej dietetyczna wersja-skrobia kukurydziana :D
- Dołączył: 2007-11-01
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 37830
16 lipca 2011, 22:02
he, he
idealny temat na forum zdrowie i uroda :)
- Dołączył: 2008-09-10
- Miasto: North
- Liczba postów: 706
17 lipca 2011, 14:53
albo trochę otrębów dodaj...
Edytowany przez hilddunia2 17 lipca 2011, 14:54
- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1113
17 lipca 2011, 15:18
można też zagęścić śmietaną do zup i sosów i zagotować ;)