Temat: Zrobiłam na obiad sos i jest zbyt rzadki co zrobic?

Jestem początkującą kucharką i jeszcze nie mam orientacji co i jak w kuchni ;) Otóż zrobiłam dzis na obiad filety z kurczaka pokrojone w kostce i do tego kupiłam sos winiarry do pieczeni jasny. Wiem, że takie sosy z pazki to sama chemia ale już nie o to chodzi. Zrobiłam go według przepisu czyli z 300ml wody, na początku miał dobrą konsystencję, ale kiedy dolałam go do mięsa zrobił się rzadki, bo wymierzał się z olejem i wodą, a teraz moje pytanie jak go zagęścić? ;>
mąka ziemniaczana
Rozpuść łyżeczkę mąki ziemniaczanej w niewielkiej ilosci zimnej wody i wlej do sosu. Mieszaj do zagotowania. Powinien się zagęścić
dzięki :)
noo-maka ziemniczana-albo eventualnie bardziej dietetyczna wersja-skrobia kukurydziana :D
he, he
idealny temat na forum zdrowie i uroda :)
albo trochę otrębów dodaj... 
Pasek wagi
można też zagęścić śmietaną do zup i sosów i zagotować ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.