- Dołączył: 2011-05-03
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 928
16 lipca 2011, 12:45
niedługo mam zamiar upiec moje pierwsze ciacha w życiu, zupełnie niedietetyczne. przepis wzięłam z blogu Moje Wypieki ( bardzo polecam, ta strona jest przegenialna) - http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/Najprostsze-ciasteczka-maslane.html .na początku zrobię na 10 ciasteczek i sprawdzę czy wyjdą, mam jednak jedną wątpliwość. Jaka dać mąke? w domu mam tylko orkiszową, więc muszę kupić pszenna. ale jaka to ma być mąka? tortowa? krupczatka, poznańska czy jeszcze jakaś inna? w pieczeniu jestem jeszcze kompletnie zielona, nie mam nawet pojęcia czym one się różnią. Pomoże jakaś starsza i bardziej doświadczona Vitalijka?
Edytowany przez konwyscigowy 16 lipca 2011, 12:47
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 21812
16 lipca 2011, 13:10
to chyba zwyklej pszennej
zobacz w komentarzach moze ktos juz o to pytal
zgadzam sie, strona jest swietna, ja ciagle z niej cos pieke :) (i codziennie zagaladam :D)
16 lipca 2011, 13:13
zwykle uzywa sie maki pszennej. rodzaj maki jest podawany w przepisie jesli jest napisane 200 g maki to zwykle jest uznawane za make pszenna
ja pieklam pieguski :P
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 21812
16 lipca 2011, 13:22
a z ciasteczek z tej strony polecam
Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem wszyscy tam pisza ze sie rozlewaja w piekarniku. Robilam je dwa razy: jedne sie rozlaly i potem pokroilam to na kwardaty a drugie wyszly jak na obrazku. Te pierwsze byly lepsze:D. Ja jestem uzalezniona od tej strony:)
- Dołączył: 2011-03-01
- Miasto: Chrzanów
- Liczba postów: 235
16 lipca 2011, 13:40
daj mąkę pszenną poznańską. Jeśli chcesz piec ciasto w stylu biszkopt najlepsza krupczatka.
- Dołączył: 2011-05-03
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 928
16 lipca 2011, 13:41
ok, dziękuję za odpowiedzi :)
za inne przepisy też mam zamiar się zabrać, ale najpierw coś prostego...