- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 21812
7 lipca 2011, 19:51
Macie moze jakies przepisy na chleby z maszyny? Bo dowiedzialam sie, ze takie przepisy roznia sie od tych do piekarnika.
Najbardziej zalezy mi na jakichs razowych chlebach np pszennych albo orkiszowych i takich z ziarnami. Szukalam na necie ale wszystko jakies takie chaotyczne.
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 21812
7 lipca 2011, 19:57
tez z nich robilam ale chce swoje robic zwlaszcza ze orkiszowego nei widzialam w torebkach no i jednak one maja jeden czy dwa nadprogramowe niepotrzebne skladniki.
7 lipca 2011, 20:20
Orkiszowe mieszanki też są. W tesco z Gdańskich Młynów polecam żytni i orkiszowy. Ja je uwielbiam. I przynajmniej nie trzeba się bawić. Dodaje 500g mieszanki, 10g drożdży świeżych i wode. A jeśli bardzo chcesz to wejdź na kotlet.tv - tam są fajne przepisy na różne chlebki .;)
- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 610
9 lipca 2011, 12:09
Kupuję mąkę pełnoziarnistą razową żytnią albo pszenną. Sa takie mieszanki Termomix- orkiszowe również. Na opakowaniu jest przepis, ale ja zawsze modyfikuję. Dodaję np. ziarna dyni, słonecznika, suszoną żurawinę lub orzechy włoskie. Wychodzi pycha chleb. Szczególnie ten z orzechami jest świetny.
- Dołączył: 2011-06-01
- Miasto: Zielona Góra
- Liczba postów: 75
13 lipca 2011, 14:08
Hej! Ja kupuję mieszanki z firmy Chleb Polski. Jest chyba z 7 rodzaji pieczywa i nie maja zadnych spulchniaczy ani innych śmieci. Zawsze wychodzą i naprawdę są pyszne.
A to mój przepis na chlebek żytni:
-450g mąki żytniej
- 7,5 g zakwasu chleboego suchego
- 6g drożdży piekarniczych suchych
-335 ml wody
- 0,5 łyżeczki soli
- ew. 0,5 łyżeczki miodu
- dodatki wg uznania: słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam ..
Ustawic na wypiek chleba pełnoziarnistego ze średnio zrumieniona skórką.
Mozna zamiast samej mąki żytniej dać 270 g mąki żytniej i 180g maki pszennej
Jak mam w domu inne mąki (orkiszowa, amarantusowa) to też dodaje .
Chlebek super i dlugo świeży.