Temat: chleby z maszyny-ma ktos przepisy?

Macie moze jakies przepisy na chleby z maszyny? Bo dowiedzialam sie, ze takie przepisy roznia sie od tych do piekarnika.
Najbardziej zalezy mi na jakichs razowych chlebach np pszennych albo orkiszowych i takich z ziarnami. Szukalam na necie ale wszystko jakies takie chaotyczne.
Pasek wagi
tez z nich robilam ale chce swoje robic zwlaszcza ze orkiszowego nei widzialam w torebkach no i jednak one maja jeden czy dwa nadprogramowe niepotrzebne skladniki.
Pasek wagi
http://forum.styl.fm/chleby-i-inne-przepisy-maszyna-do-chleba.t48023.htm
Pasek wagi
Orkiszowe mieszanki też są. W tesco z Gdańskich Młynów polecam żytni i orkiszowy. Ja je uwielbiam. I przynajmniej nie trzeba się bawić. Dodaje 500g mieszanki, 10g drożdży świeżych i wode. A jeśli bardzo chcesz to wejdź na kotlet.tv - tam są fajne przepisy na różne chlebki .;)
Kupuję mąkę pełnoziarnistą razową żytnią albo pszenną. Sa takie mieszanki Termomix- orkiszowe również. Na opakowaniu jest przepis, ale ja zawsze modyfikuję. Dodaję np. ziarna dyni, słonecznika, suszoną żurawinę lub orzechy włoskie. Wychodzi pycha chleb. Szczególnie ten z orzechami jest świetny.

Hej! Ja kupuję mieszanki z firmy Chleb Polski. Jest chyba z 7 rodzaji pieczywa i nie maja zadnych spulchniaczy ani innych śmieci. Zawsze wychodzą i naprawdę są pyszne.

A to mój przepis na chlebek żytni:

-450g mąki żytniej

- 7,5 g zakwasu chleboego suchego

- 6g drożdży piekarniczych suchych

-335 ml wody

- 0,5 łyżeczki soli

- ew. 0,5 łyżeczki miodu

- dodatki wg uznania: słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam ..

Ustawic na wypiek chleba pełnoziarnistego ze średnio zrumieniona skórką.

Mozna zamiast samej mąki żytniej dać 270 g mąki żytniej i 180g maki pszennej

Jak mam w domu inne mąki (orkiszowa, amarantusowa) to też dodaje .

Chlebek super i dlugo świeży.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.