Temat: zupa krem

Pyszna zupa-krem, można ją dowolnie modyfikować, ja napiszę swoją wersję ;)

60g marchewki
15g pietruszki (tak mało, bo dla mnie to warzywo wygląda brzydko)
50g cebuli
50g pora
100g indyka lub kurczaka
plasterek sera (użyłam Hochland fit)

Najpierw podsmażamy cebulę i pora, gdy już się troszeczkę zarumienią, to dodajemy marchewkę i pietruszkę. Po około 5 minutach wrzucamy wszystko, również drób, do garnka i zalewamy 500-600ml wody. Ja preferuję trochę ostrzejszą zupę, więc doprawiam łyżeczką ostrej papryki, pół łyżeczki papryki słodkiej, curry, przyprawą mieszaną (ja miałam pod ręką przyprawę gyros) i pieprzem ziołowym (lub pieprzem i czosnkiem) i odrobinę chilli. Gotujemy wszystko pół godziny. Później wyjmujemy drób, kroimy go na małe kawałeczki, a zupę traktujemy blenderem. Indyka lub kurczaka wrzucamy do naszego kremu, gotujemy jeszcze kilka minut. Plaster sera rozdzieramy na maluteńkie kawałki i wrzucamy do zupy. Smacznego!

to ja wrzucę przepis na zupę-krem z groszku






Zupa z soczewicy
Soczewicę namoczyć. W garnku zrumienić cebulkę dodać przeciśnięty czosnek i odsączoną namoczoną wcześniej soczewicę. Wszystko smażyć jeszcze chwilę aż poczujemy zapach soczewicy, po czym zalać bulionem z kostki.Namoczona soczewica gotuje się bardzo szybko, więc po ok. 20 minutach jest już na tyle rozgotowana, że praktycznie mamy gotowy krem. Można zabielić śmietaną.Zupka bardzo smaczna i zdrowa ;) Polecam
Krem z brokułów

Składniki:
- brokuł
- 0,5 l bulionu warzywnego (ok. 2 szklanek)
- ok. 4 średnich młodych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- czerwona cebulka
- kubeczek jogurtu naturalnego
- kromka pieczywa pełnoziarnistego

Przygotowanie:
Pokrojoną drobno cebulkę z czosnkiem przysmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, gdy się zeszklą podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy brokuł podzielony na różyczki i pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalewamy bulionem, gotujemy tak długo aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą już miękkie, miksujemy wszystko blenderem. W tosterze lub na patelni robimy grzanki z pieczywa, kroimy w kostkę. Gotowy krem przelewamy na talerz, dekorujemy jogurtem naturalnym i posypujemy grzankami.

Smacznego :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.