Temat: placki ziemniaczane

idzie zrobić placki ziemniaczane na teflonie, bez tłuszczu?
tak,albo upiec w piekarniku:)
ja robilam w piekarniku dzis i sa mega chrupiace:D
PIECZONE PLACKI  ZIEMNIACZANE


Na placki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść liści świeżego majeranku
1 małe jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do wysmarowania blachy

Na sos:
1 jogurt  niskotłuszczowy
1 łyżeczka chrzanu
sól i pieprz

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos.  Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.
Ja tradzczjnie w piekarniku 
Robiłam kiedyś placki z tej "rewolucji na talerzu" - bardzo mi smakowały.
Malalady - ale właśnie zależy mi, żeby tłuszczu nie było, bo jutro przyjeżdża do mnie przyjaciółka, która jest na diecie i wiem, że nie chciałaby mieć w NICZYM tłuszczu. Ja na stabilizacji, więc się na pewno na ten przepis podkuszę, ale bez tłuszczu chyba będą się przylepiać do papieru?

I ile wychodzi ich z 1kg ziemniaków? Nigdy nie robiłam ;-)
myślę, że w przepisie malejlady ten tluszcz można by pominąć? skoro będzie papier do pieczenia?
chyba jutro spróbuję zrobić bez tłuszczu, najwyżej nie wyjdzie :D
tak, ale on jest dlatego, żeby się nie przylepiły. Później będziesz jadła placka ze sreberkiem ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.