Temat: muffiny na słono

czy ktoś zna dobry przepis na muffiny na słono?
nie chodzi mi o dodatki tylko sprawdzone proporcje podstawowych składników
mąki, jogurtu, cukru, soli, jajek, masła
Na słono pierwsze słyszę aż jestem ciekawa czy ktoś zna ....ja co 3 tydzień robię sobie muffinki dietetyczne daje link może spodoba się przepis a są pyszne samo zdrowie.http://jejkuchnia.pl/dietetyczne-muffinki-czyli-lakoc-dla-odchudzajacych-sie
p.s i tam na stronie masz przepis do nich.
Ja na słono i słodko robię z tego przepisu
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pieprz
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól,pieprz wrzucić dodatki i wymieszać w środku zrobić dół i dodać rozbełtane jaja z mlekiem i roztopionym masłem, wymieszać i do foremek na 20 min 220 stopni
Moje ulubione z papryką i feta :-)

  • 1 duża czerwona papryka
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g sera feta
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa wg upodobań

Paprykę posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec około 30 - 40 minut. Upieczoną włożyć do posolonej wody, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę.

Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Przygotować suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę poprykę i ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości, choć ja nakładałam pełne, bez górki). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.

Muffinki z serem feta i czerwoną papryką



ble ble blee, nie zjadłabym na słono,za bardzo kojarzą mi się ze słodkością :p

MUFFINKI Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oliwy luba masła rozpuszczonego

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

100 g suszonych pomidorów

1 opakowanie fety (ok 200 g)

bazylia

czosnek

Mąkę, proszek, cukier i sól mieszamy razem. W oddzielnej misce łączymy jajko mleko, oliwę, dodajemy pokrojone suszone pomidory, pokrojoną w kostkę fetę, bazylię i czosnek (przepuszczony przez praskę). Taką mieszankę dodajemy do suchych składników i niezbyt dokładnie mieszamy, tylko tyle, aby wszystkie składniki się “zamoczyły”. Wkładamy do formy, każdą dziurkę wypełniamy do ok 2/3. Pieczemy w 200C ok 15-20 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.