- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawianka
- Liczba postów: 8929
30 czerwca 2011, 21:57
mam rybkę,ale nie mam pomysłu z czym mogę ją zrobić. co proponujecie? :-)
30 czerwca 2011, 22:24
oczywiście inna ryba też może być
30 czerwca 2011, 22:24
albo ryba z warzywami zapiekana w folii - też smaczne
30 czerwca 2011, 22:27
najlepszy przepis na swiecie, akurat dzisisaj robilam, niebo w gebie, jak raz sprobujesz to zawsze bedziesz do tego przepisu wracac. Dzieki podlaniu calosci winem smak jeat delikatny, wykwintny, trudno to opisac, tego trzeba sprobowac, moja cala rodzina zna i chwali te przepis a kazdy kto sprobuje tez bierze przepis:
Składniki na rybę po peruwiańsku:75 dkg filetów z soli, pangi lub tilapii
2 łyżki oleju kukurydzianego
1 duża, pokrojona cebula
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 pokrojone w kostkę pomidory
½ szklanki białego wina
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, papryka do smaku
Sposób przyrządzenia:Na
patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając,
dodać pomidory, przyprawić, smażyć 4 minuty. Na warstwie pomidorów
ułożyć filety z pangi, (lub innej ryby) podlać winem, przykryć pokrywą i dusić na małym
ogniu 5 minut. Gotową potrawkę posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami i
sałatami.
Ps: mozna dac rownie dobrze pomidory z puszki, mniej roboty a czasem taniej wychodzi, jak puszka kosztuje 2,50 a w zimie pomidory i po 8 zl/kg potrafia byc
Edytowany przez EgriBikaver 30 czerwca 2011, 22:38
30 czerwca 2011, 22:34
Wino sie oczywiscie nie marnuje, biale idealnie pasyuje do tego dania, ja zawsze robie na jakis wykwintniejszy obiad dla 2 osob, szybko, w miare tanio (z panga smakuje super) i przepysznie.
Pracowalm kiedys w jednej z lepszych restauracji w Wawie. I tam w karcie byla sola a na prawde serwowali pange, kucharz twierdzil ze zaden smakosz sie nie zorientuje, zwlaszcza jak jest tak podana. Przyznam szczerze ze jak mialam lepsze towarzystwo a malo pieniazkow w kieszeni to zdazalo mi sie zaserwowac sole (a na prawde pange) po peruwiansku z bialym winem domowym ( a na prawde jakies wino za 10 zl przelane do karafki) i wykwintna kolacja jak ta lala;)
- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawianka
- Liczba postów: 8929
30 czerwca 2011, 22:39
niestety nie mam wina :-( filet mam gotowy,tylko coś do niego muszę dodać na szybko (ewentualnie z użyciem mikrofalówki),a więc warzywa na patelnię odpadają. a przepis na solę po peruwiańsku i Dorsz z mozzarellą i pomidorami na pewno kiedyś wypróbuję. :-)
Edytowany przez niepokorna89 30 czerwca 2011, 22:39