Temat: Lasagne / blogi kulinarne

Mam ochotę zrobić lasagne ze szpinakiem (oczywiscie zwykla, nie dietetyczna :))). Znacie jakiś sprawdzony (!!!), fantastyczny przepis? A moze macie swoje ulubione blogi kulinarne, na ktorych znajde tego typu przepisy?
wiesz co, widziałam w pamiętniku ojeek z wyliczona kalorycznością....ale kilka stron wstecz;)

lasagne:  (całość 506kcal)

4 płatu makaronu
milone wołowe (100 g)
pomidory z puszki
ser gouda light

Wiem ze chcecie pomoc ale atrorka nie pytala o przepis na dietetyczna lazanie tylko o sprawdzony przepis na lasagne ze szpinakiem. Moze ten:

 

http://www.we-dwoje.pl/kuchnia;wloska;-;lazania;ze;szpinakiem,artykul,19474.html

 

Pasek wagi
zamiast makaronu możesz zrobić z pełnoziarnistym naleśnikiem;)

Lasagna to makaron, stąd cudzysłów w tytule. Ponieważ w tym przepisie brak zarówno makaronu, jak i sera, mniej-więcej wierny kuchni włoskiej będzie tylko sos boloński. Do szczęścia zabraknie w nim oliwy z oliwek.

Kuchenna inspiracja dzięki Ani (przepis główny), Pikawce (Naleśniki na szybko bez skrobi i otrębów) i Aaaaaani, która wrzuciła dukanowy przepis na sos beszamelowy.

Składniki na 4 porcje:

Naleśniki: 6 jajek, 2 kopiaste łyżki serka homo 0% (ja dałem pudełko Mlekovita menu B), sól; opcjonalnie: 2 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka w proszku (żeby naleśniki mniej smakowały serem).

Sos bolognese: 2 zmielone podwójne kurze piersi (albo z 70 dag indyczej; żadnych gotowych mielonek z indyka, bo mają po 20% tłuszczu!), 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 pudełka przecieru pomidorowego Tomatera od Primo Gusto, kostka bulionu na włoszczyźnie (nie rosołek, bo za tłusty), trochę czerwonego, wytrawnego wina, sól, pieprz, słodzik, bazylia, oregano, ewentualnie tymianek.

Sos beszamelowy: 0,5 l mleka, kostka bulionu warzywnego, łyżka skrobi kukurydzianej, słodzik.

Jajka, serek, sól i mleko miksujemy i smażymy z tego 6 naleśników. Przed pierwszym i w połowie smażenia warto przetrzeć patelnię czymś tłustym. Ja to robię odrobiną parafiny, a tym, co nie używają jej do smażenia, polecam kropelkę oliwy. Smażymy w niezbyt wysokiej temperaturze. Za przewracanie można się brać (delikatnie!) dopiero gdy brzegi naleśnika zbrązowieją - inaczej się rozleci. Kto ma kłopot z patelnią, albo z cierpliwością, może usmażyć naleśniki z mielonymi otrębami. Ja swoje otręby zjadam na śniadanie, więc ten przepis najbardziej mi pasuje.

Image

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy chwilę na teflonie, wrzucamy zmielone mięso, posypujemy pieprzem, najlepiej młotkowanym, nie mielonym. Smażymy na dość gorącej patelni, ciągle mieszając, żeby nie powstał z tego jeden duży kotlet mielony ;)

Image

Kiedy mięsko puści sok, a sok trochę odparuje, wlewamy oba przeciery pomidorowe.

Image

Wkruszamy kostkę warzywnego bulionu. Warto też odżałować trochę czerwonego wina. Teraz niech się to z 10 minut podusi na małym ogniu. Następnie wrzucamy sporą garść ziół (bazylia i tymianek najlepiej świeże), sól i słodzik do smaku. Jeszcze 5 minut na kuchence i gotowe.

Image

Makaron lasagna jest prostokątny i piecze się go w prostokątnej blaszce. Żeby upiec nasze naleśniki, musimy wyeksmitować tiramisu i odzyskać tortownicę ;)

Image

Układamy warstwami naleśniki i sos bolognese. Na spodzie i na wierzchu powinien wypaść naleśnik.

Image

Sos beszamelowy robimy tak, jak budyń (albo krochmal; czy ktoś robił w życiu krochmal? ;)). Z 1/2 litra mleka odlewamy pół szklanki. Mleko w szklance mieszamy z łyżką skrobi. Pozostałe zagotowujemy z kostką bulionu warzywnego i słodzikiem. Powinno być bardziej słodkie, niż słone. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość szklanki, mieszamy, aż zgęstnieje.

Image

Zawartość tortownicy zalewamy beszamelem i wstawiamy do piekarnika: 180 stopni, 20 minut.

Image

Bez dodatku tartego sera sos beszamelowy nie zgęstnieje aż tak fajnie, jak powinien, ale całość całkiem nieźle udaje prawdziwe lasagne.

Image
ehhh z rozpędu;) no tak, jak zwykłe lasagne to sprawa o wiele prostsza;)
http://lawendowydom.blogspot.com/2010/11/lasagne-ze-szpinakiem-bomba-zaczyna.html
proszę:)
dzieki dziewczyny...:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.