28 czerwca 2011, 15:03
Kiedyś u kogoś w pamiętniku znalazłam domowe ptasie mleczko. Teraz tak myślę że może zrobię sobie takie coś na podwieczorek. Macie może jakieś sprawdzone przepisy ?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
28 czerwca 2011, 15:13
1 duży jogurt naturalny + słodzik + aromat jakikolwiek/kakao/zmiksowane owoce/kawa....na co masz ochotę + 1 łyżka żelatyny rozpuszczona we wrzątku
Wszystko razem miksujesz i do lodówki
- Dołączył: 2011-06-06
- Miasto: Przemyśl
- Liczba postów: 904
28 czerwca 2011, 15:19
http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Ptasie-mleczko.html lub http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ptasie_mleczko
biszkopty w drugim przepisie można pominąć ;)
28 czerwca 2011, 15:37
PTASIE MLECZKO
galaretka o dowolnym smaku - robimy wg przepisu
Masa
białkowa: ubijamy 4 białka na sztywno. Dodajemy żelatynę (2 łyżki
żelatyny rozpuszczone w szklance gorącej wody - ostudzone), sok z
cytryny, coś do posłodzenia (słodzik/cukier/miód - wg smaku). Wszystko
razem miksujemy. Dzielimy na dwie części.
I część: zostawiamy
II część - dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao
Szykujemy
pojemnik na ptasie mleczko. I wlewamy kolejno warstwy, pamiętając, że
każda warstwa musi najpierw stężeć nim wlejemy następną.
Zamiast lodówki, polecam zamrażalnik - wszytko schłodzi sie ekspresowo.
Co do kolejności wlewania - robimy jak chcemy.
Ja zrobiłam tak: najpierw połowa galaretki, potem biała warstwa, następnie kakaowa i na koniec znowu galaretka.
Smacznego
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
28 czerwca 2011, 15:44
---galaretka---jogurt naturalny duży---żelatynato tyle ile Ci potrzeba do zrobienia tego, a nie jakieś słodziki i chemia.galaretkę zrób w 400ml wrzątku, dodaj pół jogurtu + 2 łyżeczki żelatyny i gotowezalezy ile chcesz mieć warstw to powtarzaj tą czynność. Edytowany przez Djabeuu 28 czerwca 2011, 15:45
- Dołączył: 2008-03-03
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 341
29 czerwca 2011, 12:20
Ja robiłam coś takiego bardzo przypomina w smaku ptasie mleczko. Pominęłam spód biszkoptowy i bez śmietany na wierzchu
http://www.oetker.pl/przepisy_wypieki_ciasta_na_zimno/pid/e76503cab246608a6986ab59c3c42d77