- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 czerwca 2011, 12:04
cześć dziewczyny,
proponuję zamieszczać tutaj fajne patenty na przetwory. fajnie jest zimą otworzyć słoik z samodzielnie zrobionym pysznym przetworem - ja dopiero raczkuję w tej kwestii, to moje pierwsze lato, kiedy postanowiłam trochę pyszności zachować na zimę. mogę jednak polecić wam dwa pomysły i.. interesownie liczę na rewanż ;-)
1. pierwszy pomysł jest bardzo prosty. trzeba zmiksować truskawki na płynną maź i dodać trochę cukru - mamy w ten sposób pyszny sos truskawkowy. potem trzeba poprzelewać do plastikowych pojemniczków i zamrozić.
2. drugi pomysł dotyczy popularnych ogórków kiszonych. myslę, że wiele z nas lubi te lekko kwaskowe chrupiące ogóraski. żeby były jeszcze bardziej chrupiące i takie hmm... "świeższe" (nie wiem jak to określić) do wody trzeba dodać troszkę wódki. niby nic, ale są potem o wiele pyszniejsze, bardziej chrupiące - no, poezja!
19 czerwca 2011, 12:28
KOLOROWA MARYNATA
(przepis na 4 słoiki litrowe)
0,7 kg zielonej fasolki szparagowej
3 papryki czerwone
2 papryki żółte
0,5 kg małych ogórków
2 główki czosnku
0,3 kg dyni (waga bez skórki)
2,5 szklanki octu z białego wina (6 %)
8 szklanek wody
5 łyżek cukru
łyżka soli
4 łyżeczki oliwy
ziele angielskie (12 sztuk)
Pieprz czarny (12 sztuk)
liść laurowy (8 sztuk)
2 łyżki gorczycy
4 gałązki tymianku
Fasolkę umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne z papryk. Strąki przekrój na ćwiartki. Obierz czosnek, dynię pokrój w kostkę, umyj ogórki (większe można nakłuć widelcem). Przygotuj warzywa do marynowania: fasolkę szparagową ugotuj na półtwardo (ok. 5 – 6 min.), dynię i paprykę zblanszuj w gorącej wodzie (wystarczy 1 – 2 min.). Następnie wszystkie warzywa wystudź. Do słoików włóż warzywa. Fasolki i kawałki papryki ustaw pionowo, dynię możesz dać na dno słoika, wrzuć ząbki czosnku, na wierzch włóż ogórki. Przygotuj marynatę:wodę zagotuj z solą i cukrem, zdejmij z palnika, wlej ocet. Do słoików włóż po gałązce tymianku, po dwa liście laurowe, po trzy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, po pół łyżki gorczycy. Zalej gorącą marynatą. Dodaj łyżeczkę oliwy, zakręć. Ustaw słoiki w garnku wyłożonym lnianą ściereczką. Wlej gorącą wodę, pasteryzuj przez 15 min. Odwróć do góry dnem. Wystudź.
19 czerwca 2011, 13:04
20 czerwca 2011, 14:24