Temat: zamykamy lato w słoikach!

cześć dziewczyny,

proponuję zamieszczać tutaj fajne patenty na przetwory. fajnie jest zimą otworzyć słoik z samodzielnie zrobionym pysznym przetworem - ja dopiero raczkuję w tej kwestii, to moje pierwsze lato, kiedy postanowiłam trochę pyszności zachować na zimę. mogę jednak polecić wam dwa pomysły i.. interesownie liczę na rewanż ;-)

1. pierwszy pomysł jest bardzo prosty. trzeba zmiksować truskawki na płynną maź i dodać trochę cukru - mamy w ten sposób pyszny sos truskawkowy.  potem trzeba poprzelewać do plastikowych pojemniczków i zamrozić.

2. drugi pomysł dotyczy popularnych ogórków kiszonych. myslę, że wiele z nas lubi te lekko kwaskowe chrupiące ogóraski. żeby były jeszcze bardziej chrupiące i takie hmm... "świeższe" (nie wiem jak to określić) do wody trzeba dodać troszkę wódki. niby nic, ale są potem o wiele pyszniejsze, bardziej chrupiące - no, poezja!

 

Pasek wagi
narazie robiłam to raz. I wyszło bardzo smaczne:

KOLOROWA MARYNATA

(przepis na 4 słoiki litrowe)

  • 0,7 kg zielonej fasolki szparagowej

  • 3 papryki czerwone

  • 2 papryki żółte

  • 0,5 kg małych ogórków

  • 2 główki czosnku

  • 0,3 kg dyni (waga bez skórki)

  • 2,5 szklanki octu z białego wina (6 %)

  • 8 szklanek wody

  • 5 łyżek cukru

  • łyżka soli

  • 4 łyżeczki oliwy

  • ziele angielskie (12 sztuk)

  • Pieprz czarny (12 sztuk)

  • liść laurowy (8 sztuk)

  • 2 łyżki gorczycy

  • 4 gałązki tymianku

Fasolkę umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne z papryk. Strąki przekrój na ćwiartki. Obierz czosnek, dynię pokrój w kostkę, umyj ogórki (większe można nakłuć widelcem). Przygotuj warzywa do marynowania: fasolkę szparagową ugotuj na półtwardo (ok. 5 – 6 min.), dynię i paprykę zblanszuj w gorącej wodzie (wystarczy 1 – 2 min.). Następnie wszystkie warzywa wystudź. Do słoików włóż warzywa. Fasolki i kawałki papryki ustaw pionowo, dynię możesz dać na dno słoika, wrzuć ząbki czosnku, na wierzch włóż ogórki. Przygotuj marynatę:wodę zagotuj z solą i cukrem, zdejmij z palnika, wlej ocet. Do słoików włóż po gałązce tymianku, po dwa liście laurowe, po trzy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, po pół łyżki gorczycy. Zalej gorącą marynatą. Dodaj łyżeczkę oliwy, zakręć. Ustaw słoiki w garnku wyłożonym lnianą ściereczką. Wlej gorącą wodę, pasteryzuj przez 15 min. Odwróć do góry dnem. Wystudź.


moja mama w ubiegłym roku zrobiła takie ogóreczki - są przepyszne ;PPP 
wszyscy byli zachwyceni :)

tylko robiła z malutkich ogórków 
ja wrzuce w wolnej chwili bo mam mase przepisów na wspaniałe przetwory
czekam z niecierpliwoscia :)
Ja robię obecnie przetwory z truskawek zanim znikną :)

przepis na pyszny dżem :)
850 g truskawek
2 sztuki kiwi
1 cytryna
1 Cukier Żelujący 2:1 Dr. Oetkera
Truskawki dokładnie myję, odszypułkowuję i kroję na połówki. Kiwi obieram ze skórki i kroję na małe kawałki. Cytrynę obieram dokładnie ze skóry i z białych błonek , tak aby pozostał sam miąższ. Owoce odważam (1 kg) i wsypuję do garnka mieszając z  cukrem żelującym. Garnek stawiam na kuchence i cały czas mieszając doprowadzam do wrzenia. Gotuję przez 3 minuty nadal cały czas mieszając. Zdejmuję garnek z kuchenki i mieszam konfiturę do zaniku piany lub usuwam pianę łyżką. Gorącą konfiturę przekładam do słoików, które natychmiast zakręcam pokrywkami i stawiam na 5 minut do góry dnem.
Smacznego :)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.