- Dołączył: 2008-10-22
- Miasto: Poddębice
- Liczba postów: 520
16 czerwca 2011, 10:43
nie mam pomysłu na obiad??już ten kurczak i warzywa na patelnie mi się znudziły,mam makaron co prawda zwykły??niewiem czy taki mogę jeść na diecie czy lepiej iść do sklepu po brązowy??
I z czym mogła bym sobie taki makaron zrobić?poproszę o jakieś ciekawe nie skąplikowane przepisy??
16 czerwca 2011, 10:57
ja jem taki makaron, dziś spaghetti :)
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
16 czerwca 2011, 10:58
Są różne szkoły, co do tego makaronu. Niektórzy twierdzą, że powinno się jeść tylko i wyłącznie pełnoziarnisty. Inni, że makaron z mąki z pszenicy durum ugotowany al dente (!) jest równie zdrowy. Ja jem ten z pszenicy durum, jestem syta i nie tyję. W rozsądnych ilościach i z odpowiednim, lekkim sosem nie powinien tuczyć :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
16 czerwca 2011, 11:05
makaron z twarogiem i truskawkami/jagodami - bomba:)
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
16 czerwca 2011, 11:08
Najprostszy na świecie sos:
podsmażyć na małej ilości oleju posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek (żeby się tylko czosnek nie zbrązowił, bo będzie gorzki), do tego dodać puszkę pomidorów bez skórki, albo zwykłe, polskie pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Podgotować, żeby zredukować sos (jeśli mi się nie chce czekać, to zagęszczam sos odrobiną koncentratu pomidorowego). Następnie doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią (dobra i świeża i jako suszone zioła) oraz łyżeczką cukru.
Przygotowany sos wymieszać z gorącym makaronem, można posypać niewielką ilością parmezanu i nakładać na talerz. Et voila!
P.S. Do sosu można oczywiście dodać chude, mielone mięso (na etapie podsmażania cebuli i czosnku), ew. oliwki i wtedy wychodzi coś a la bolognese.
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
16 czerwca 2011, 11:10
Można też zwyczajnie dorzucić do ugotowanego makaronu garść posiekanych, suszonych pomidorów odsączonych z oleju i lekko podsmażonych z czosnkiem. Albo podgrzać suszone pomidory z serkiem Philadelphia Light i czosnkiem, a później zmieszać z ugotowanym makaronem.
- Dołączył: 2008-10-22
- Miasto: Poddębice
- Liczba postów: 520
16 czerwca 2011, 11:13
dzieki bardzo napewno skorzystam
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
16 czerwca 2011, 11:13
A zamiast mięsa do sosu pomidorowego możesz dorzucić puszkę tuńczyka w sosie własnym... Jest mnóstwo możliwości zrobienia pysznego i małokalorycznego dania z makaronem.
Może być jeszcze tuńczyk wrzucony na podsmażoną cebulkę z czosnkiem, do tego kukurydza z puszki i serek Philadelphia Light, ew. jogurt, ale musisz uważać, żeby nie zagotować, tylko lekko podgrzać, żeby się nie zważył.
- Dołączył: 2008-10-22
- Miasto: Poddębice
- Liczba postów: 520
16 czerwca 2011, 11:22
super dzięki akurat tuńczyka mam w lodówce:-)
16 czerwca 2011, 20:39
najlepiej z pszenicy durum albo pełnoziarnisty. a pomysłów na obiad pełno... z sosem pomidorowym, albo po prostu z warzywami i mięsem/rybą, na słodko z twarogiem/jogurtem i owocami.