Temat: wołowina - pomocy!

Mam ligawę wołową, ale zepsuty piekarnik, a we wszystkich przepisach jest używana patelnia, a potem piekarnik :S
Czy samo smażenie da dobry efekt?
Jak długo podsmażasz? (mam zamiar rozbić na cieniutkie plastry) Dusisz na patelni w wodzie?

I czy wcześniej robisz jakieś marynaty? Obcierasz przyprawami i chowasz do lodówki? Ja byłam zmuszona zamrozić mój kawałek mięsa, a ponoć mrożone mięso jest miękkie, nie chrupiące, więc może się uda : P
Hm, dzięki ;-) Myślisz, że smażenie cienkiego plastra może trwać więcej niż 3 minuty z jednej strony? Nie potrafię oszacować.
Myślę, że na cienki plaster nie będzie potrzebne długie duszenie - w końcu cieniutki będzie. Dzięki za pomoc ;)
zawsze możesz użyć soli zmiękczającej mięso, można natrzeć nią mięsko przed oprawianiem, ja tak "przerabiam" karczek na grilla godzinke poleży w marynacie z taką solą i rozpływa sie w ustach

Obsmaz tak zeby się lekko zrumieniło, później wlej wodę i duś pod przykryciem. Dolewaj wody gdy odparuję. Mozesz osypać przed obsmazaniem róznymi ziołami , przyprawami lu dodać w trakcie duszenia.

 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.