Temat: Młoda kapusta

Chodzi mi konkretnie o przepisy na młodą kapustę z koperkiem lub jakąś dobrą surówkę, więc jeśli macie fajne sprawdzone przepisy to proszę piszcie. 
j
Pasek wagi
Ja ostatnio podsmażyłam na łyżeczce masełka, później dolałam szklankę wody i gotowałam. Posypałam koperkiem i zjadłam z ziemniaczkami. Zdjęcie jest w pamiętniku jbc :D

Młoda kapusta z koperkiem
główka kapusty, pęczek koperku, łyżka masła lub oliwy, sól, pieprz - kapustę pokroić (ja kroję główkę w ósemki a potem siekam w cienkie paski), posiekać koperek (cały) - delikatnie osolić (uwaga z tą solą, bo kapusta zmniejsza objętość jak się ugotuje, a poza tym koper trochę zastępuje sól, delikatnie popieprzyć)  - dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Na koniec dodać łyżkę masła lub oliwy. 
Ewentualnie wersja bardziej kaloryczna - masło rozpuścić w rondelku i dodać łyżkę mąki, zasmażać aż zrobi się rumiane (złoto-brązowe ale nie spalone), dodać do gotującej się kapusty i wymieszać.  Smacznego.

Mój ulubiony przepis:

- kapustę przekroić na pół i chwilkę podgotować żeby zmiękła. Wyjąć z garnka przekroić na ćwiartki, polać bułką tarta podsmażoną na masełku :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.