13 czerwca 2011, 22:13
Chodzi mi konkretnie o przepisy na młodą kapustę z koperkiem lub jakąś dobrą surówkę, więc jeśli macie fajne sprawdzone przepisy to proszę piszcie.
- Dołączył: 2007-04-21
- Miasto: Kołobrzeg
- Liczba postów: 2015
13 czerwca 2011, 22:18
j
Edytowany przez googosiek 5 stycznia 2014, 09:35
- Dołączył: 2011-02-11
- Miasto: Przemyśl
- Liczba postów: 440
13 czerwca 2011, 22:46
Ja ostatnio podsmażyłam na łyżeczce masełka, później dolałam szklankę wody i gotowałam. Posypałam koperkiem i zjadłam z ziemniaczkami. Zdjęcie jest w pamiętniku jbc :D
- Dołączył: 2011-06-02
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 4
14 czerwca 2011, 12:25
Młoda kapusta z koperkiem
główka kapusty, pęczek koperku, łyżka masła lub oliwy, sól, pieprz - kapustę pokroić (ja kroję główkę w ósemki a potem siekam w cienkie paski), posiekać koperek (cały) - delikatnie osolić (uwaga z tą solą, bo kapusta zmniejsza objętość jak się ugotuje, a poza tym koper trochę zastępuje sól, delikatnie popieprzyć) - dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Na koniec dodać łyżkę masła lub oliwy.
Ewentualnie wersja bardziej kaloryczna - masło rozpuścić w rondelku i dodać łyżkę mąki, zasmażać aż zrobi się rumiane (złoto-brązowe ale nie spalone), dodać do gotującej się kapusty i wymieszać. Smacznego.
- Dołączył: 2011-06-01
- Miasto: Zielona Góra
- Liczba postów: 75
14 czerwca 2011, 12:55
Mój ulubiony przepis:
- kapustę przekroić na pół i chwilkę podgotować żeby zmiękła. Wyjąć z garnka przekroić na ćwiartki, polać bułką tarta podsmażoną na masełku :)