Temat: przepisy na obiady

wpisujemy tu swoje propozycje dietetycznych obiadów, tak aby wiele osób mogło skorzystać;)

Ragout warzywne/400kcal:
- 120g małych ziemniaków
- 80g marchwii
- 100g szparagów (ze słoika)
- 50g mrożonego groszku w strąkach
- sól, pieprz
- 10g masła
- 1 łyżeczka mąki
- szafran
- 60 ml smietany
- 1 łyżeczka octu winnego
wykonanie:
1. Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć. Marchewkę pokroić w grube plastry. Szparagi osączyć. Groszek pokroić w paski.
2. Ziemniaki i marchewkę gotowac 10 minut w osolonej wodzie. dodac groszek, gotowac jeszcze 5 minut. Warzywa dokładnie odcedzić.
3. W garnku roztopić masło. Dodać mąke i szafran, podsmażyć, stale mieszając. Dodać smietanę, ubic trzepaczką, zagotować, zmniejszyc ogień i gotować ok. 15 minut. Sos doprawic do smaku solą, swieżo zmielonym pieprzem i octem
4. ziemniaki, marchewkę, groszek i szparagi włozyć do sosu, podgrzać. Raguot posypać swieżą trybulą.



Ryż z ananasem/400kcal:
Ugotuj 50 g ryżu. Dodaj 2 posiekane dymki, 2 plastry pokrojonego w kostkę ananasa i 39 g szynki pokrojonej w kostkę. Całość polej sosem zrobionym z trzech łyżek sosu jogurtowego i łyżki curry.


Ryż z papryką/400 kcal:

Ugotuj 50 g ryżu. Do tego dodaj drobno pokrojoną gotowaną szynkę i po pół czerwonej, zielonej oraz żółtej papryki, cebulę pokrojoną i uduszoną na łyżeczce oliwy. Całość duś z 1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny i łyżką koncentratu pomidorowego (około 3-5 min).



Makaron kokardki z szynką i brokułami/porcja 175 kcal

20 dag makaronu kokardki

czerwona papryka

natka

2 ogórki kiszone

2 pomidory

6 różyczek brokułów

por

15 dag szynki

łyżka gęstej śmietany - (jogurt naturalny)

sól

pieprz

Makaron ugotuj al dente, zahartuj, odcedź. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Natkę opłucz, otrzep i posiekaj. Ogórki potnij w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skóry, także potnij w kostkę. Brokuły zblanszuj. Białą część pora potnij w krążki, a szynkę – w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z majonezem i śmietaną. Przypraw do smaku.






Zapiekanka ziemniaczana/5 porcji. 1 porcja 374 kcal

- ziemniaki 1300 g (1105)

- cebula 250 g (75)

- wędlina- filet indyka 200 g (210)

- pomysł na zapiekanke Winiary

- jogurt naturalny Danone 100g (61)

- woda 200 ml

- ser żółty 75g (237)

- oliwa 4 łyżeczki (180)

A robiłam to tak: ugotowałam ziemniaki normalnie (tylko niech nie beda zbyt miekkie), po ugotowaniu pokroiłam na plasterki. Cebulke pokroiłam na połokregi i podsmażyłam na łyżeczce, dwóch oliwki na teflonie. Nastepnie pokroiłam w kostkę wędlinę. Wysmarowałam naczynie żaroodporne oliwą i układałam warstwami składniki: najpierw ziemniaki, potem cebula, potem wedlina i nastepna warstwa tak samo. Potem zrobiłam sos z Pomysł na zapiekankę Winiary (jogurt+ woda+ pomysł na..). Zalałam nim ułożone juz w naczyniu składniki, a na koniec na wszystko dałam żółtego sera. Nastepnie do piekarnika na ok 40-50 min w 150 stopniach.



Pomidorowy makaron ze szpinakiem/400kcal

- 3 krążki mrożonego szpinaku

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- makaron pełnoziarnisty, ok 80g

- 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%

- czosnek wg uznania

- sól, pieprz

Przygotowanie:

- rozmrażamy szpinak , kładziemy na rozgrzaną patelnię, czekamy, aż będzie miał spójną konsystencję

- dodajemy czosku, soli i pieprzu wg uznania, mieszamy

- dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy

- dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy i dusimy

- makaron gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu , odcedzamy i polewamy go sosem szpinakow



Makron z brokułami/280kcal
450 g makaronu spaghetti
100 g różyczek brokułów
puszka kukurydzy
100 g pieczarek
100 g marchewek
100 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Makaron ugotować al-dente wdług przepisu na opakowaniu. Pieczarki i marchew pokroić w plasterki, poddusić 5 minut na niewielkiej ilości wody, dodać brokuły i kukurydzę, zalać koncentratem i szklanką ciepłej wody poddusić mieszając kolejne 10-15 minut aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, polać makaron.



Makaron razowy z sosem pomidorwym/300 kcal

Pomidory 260g (przed obraniem)
Cebula ok. 20g
Olej lub oliwa łyżka
mleko 2 % 25ml (kieliszek)
mąka pszenna łyżeczka
sól
pieprz
zioła suszone(bazylia, zioła prowansalskie, może być oregano albo mieszanka ziół włoskich)
(słodka papryka mielona, ząbek czosnku)-tego nie dodałam bo nie miałam, ale myślę że pasowałoby
świeża bazylia
2 łyżki startego żółtego sera
Cebulę z obranymi pokrojonymi pomidorami podsmażam na oleju, mieszam aż się rozprażą, daję przyprawy, zagęszczam łyżeczką mąki rozmieszanej w mleku, makaron gotuję na półtwardo, polewam sosem, posypuję serem i bazylią i gotowe.






Ryż z kurczakiem w sosie czosnkowym/664 kcal
*torebeczka ryżu 
* pierś z kurczaka (85g - pół sztuki)
* jogurt naturalny ( 3 łyżki)
* czosnek  (3 ząbki)
*koperek Osobno gotujemy ryż i pierś z kurczaka. Zajmie nam to jakieś 15-20 minut. W tym czasie robimy sos. Wyciskamy czosnek i mieszamy wszystkie składniki. Po wyjęciu piersi, kroimy ją na małe kawałki. Ryż wykładamy na talerze. Kładziemy na nim pokrojone kawałki piersi z kurczaka. Całość polewamy sosem.



gotowana pierś z kurczaka, brązowy makaron, sos z jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek i ziół prowansalskich/350 kcal





u mnie w paietniku jest pare przepisów dietetycznych na dania obiadowe, nie chce mi się wklejac
kalafior , brokuły, brukselka gotowana z bułką tartą ;)

Pyszny Kurczak

Składniki:  

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
  • szczypta pieprzu
  • kilka łyżek wody

 

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i dokładamy do nich przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę  do lodówki(choć możemy smażyć zaraz po przygotowaniu). Marynowane mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu podlewając jedynie  niewielką ilością wody, tak aby nie przywierało nam do dna patelni.Mięso dusimy około 20 minut. Gotowe piersi z kurczaka przekładamy na talerzyk.   Smacznego !!!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.