Temat: Tuńczyk - jakiś pomysł na obiad?

Emanoo ;)

Mam w domu tuńczyka i nie wiem co dobrego można z niego zrobić na obiad. Ma ktoś z Was jakiś pyszny i w miarę łatwy przepis na obiad? ;)
ale w puszce czy filet?
Pasek wagi
W puszce i w sosie własnym ;)
http://waniliowachmurka.blox.pl/2009/08/Po-wlosku-penne-z-tunczykiem.html

:) 
Najprościej - spaghetti. Pomidory z puszki, tuńczyk, makaron durum/pełnoziarnisty.
Możesz też zrobić sobie sałatkę z ryżem, kukurydzą, korniszonem, papryką, do tego jakieś brokuły, sos sojowy...

shaday Mmm, mam ochotę na tą sałatkę. ;D Kurde tylko nie mam ryżu, można by to zastąpić takim małym makaronem `muszelki` ?
  • 20/11/2007 18:09
Też mam sposób na szybką i prostą sałatkę z tuńczykiem:)
*puszka tuńczyka
*jeden mały por
*2 jajka
*majonez
*sól, pieprz

zalewę z puszki tuńczyka usuwamy, tuńczyka rozdrabniamy. Dolną (jasną) część pora drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. dodajemy majonez, sól i pieprz. wszystkie skłądniki mieszamy. ot i wszystko:)
jeśli ktoś lubi do sałatki można drzucić trochę kukurydzy z puszki.

Jedna uwaga - należy uważać żeby nie przesadzić z ilością pora, bo jego intensywny smak może "zabić" smak pozostałych składników.

Składniki:

 - 1 lub 2 woreczki ryżu, (lub ugotowany makaron zamiast ryżu.)
 - 2 puszki tuńczyka w oleju ( może być w sosie własnym)
 - 1 puszka kukurydzy
 - 1 mniejsza cebula
 - 5 jajek
 - 2 łyżki majonezu
 - sól, pieprz
 - natka pietruszki

Ryż ugotować do miękkości, jajka ugotować na twardo, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy dodać do nich zimny ryż, pokrojone w kosteczkę jajka i cebulkę,natkę pietruszki, doprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z majonezem. Przed podaniem schłodzić.

jesli nie chcesz majonezu mozna by uzycz czegos podobnego :)
Pasek wagi
paradise1990 dziękuję. :) Na pewno skorzystam :)
ja wczoraj jadlam z brazowym ryzem ;) tunczyk,cebula,3 zabki czosnku,pasta pomidorowa kilka pieczarek,przyprawy troche cukru,fruktozy badz slodzika.....pycha!! dzisiaj tez to zrobie
Pasek wagi

Składniki (na ok 25 "dysków"):

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrąb (dowolnych, użyłam owsianych)
  • 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego


Tuńczyk dokładnie odcedzić na sitku, sos z tuńczyka zostawić, w razie, gdyby masa była za sucha. Dodać jajka, otręby, startą na tarce cebulę i przyprawy. Zagnieść tak jak mięso mielone. Patelnię porządnie rozgrzać i zmniejszyć gaz. Z masy formowac małe kulki. Kłaść na patelnię i lekko przyklepać, tworząc "dyski". Smażyć na wolnym ogniu. Przewracać dopiero, kiedy jedna strona porządnie się usmaży. Po przewróceniu na drugą stronę delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki), smażyć do momentu odparowania wody i nabrania złotego koloru.



© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.