Temat: Przepisy dla diety semi-vega

Zupa z białej fasoli z zieleniną (1 porcja):
35dkg boćwiny lub liści buraka oczyszczonych
3 szkl rosołu z kurczaka (moze byc KNORR z lubczykiem)
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1/2 szklanki białej fasoli (gotujemy lub gotowa z puszki, umyta, odsączona np Pudliszki)
1/4ł soli
szczypta pieprzu białego
tarty parmezan do dekoracji (1 łyżeczka) i płatki suszonej papryki (1/2 łyżeczki)

Wartość odżywcza: 240 kcl, 3g tłuszczu, 18 g białka, 36g węglowodanów, 12g błonnika, 0 mg cholesterolu, 3024 mg sodu

Zieleninę wrzucamy do garnka zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 7 min lub aż liście będą na wpół miękkie. Odcedzamy, odsączamy tak aby wycisnąć wodę. Ostudzoną tniemy na kawałki. Przygotowujemy rosół w dużym garnku, do wrzątku dodajemy czosnek i zieleninę. Przepłukaną i odcedzoną fasolę dodajemy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, częściowo przykrytą przez 10 min. Dodajemy przyprawy. Przed podaniem posypujemy parmezanem i papryką. SMACZNEGO!
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.