- Dołączył: 2009-08-05
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2643
10 czerwca 2011, 11:35
Zastanawiam się właśnie nad dzisiejszym obiadem. W lodówce mam dwie papryki, pomidory, kalafior, cebulę i chciałabym to jakoś wykorzystać, żeby się nie zepsuło;) Dysponuję jeszcze jajkami, kaszą, ryżem i makaronem. Co mogłabym z tego wyczarować;)?
Ryż z warzywami odpada, bo już mi się przejadło. Może jakaś zapiekanka?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
10 czerwca 2011, 11:42
ugotuj kalafiora
z pomidorów i papryki oraz cebulki zrób sałatkę, polej ja oliwa i dopraw ziołami
usmaż na suchym teflonie lub na mleku 2 jajka sadzone (lub omlet z 2 jajek)
2 małe ziemniaczki z kefirem i koperkiem
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
10 czerwca 2011, 11:45
Mmm, może coś takiego, jak na zdjęciu? Fritatę? Pokrojone i podsmażone warzywa zalane mieszaniną z jajek z solą i przyprawami. Taki duuuży i sycący, pyszny omlet. Czekasz, aż się zetnie i przewracasz na drugą stronę (delikatnie, żeby się nie rozpadł). Dosmażasz, zdejmujesz z patelni i jesz :)
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
10 czerwca 2011, 11:53
A nie, na zdjęciu, to Ty masz nie fritatę, tylko jakąś tartę. Ale to też świetny pomysł. Musisz podgotować i podsmażyć, albo tylko ugotować, albo tylko podsmażyć warzywa, zostawić do ostudzenia. W międzyczasie zrobić kruche ciasto (możesz też użyć gotowego ciasta francuskiego), wylepić nim formę do tarty, albo tortownicę, wyrzucić na to warzywa, a następnie zalać je mieszaniną 2 jajek z kilkoma łyżkami śmietany, albo jogurtu, z solą i ziołami. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 30 minut.
- Dołączył: 2010-06-25
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 201
10 czerwca 2011, 12:19
http://gotowanie.onet.pl/lodowka.html wybierasz składniki i ci wyskakują pomysły